Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-OVIH 16

I Bauku i Pauku teritorijalna je reforma – bauk

okrugli stol
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
30.10.2015.
u 10:00

Samo 20 županija i 53 grada imaju novca za obavljanje svih funkcija

Od 565 jedinica lokalne i regionalne uprave samo njih 73 ima novca za obavljanje svih funkcija. To je 20 županija i 53 grada među kojima su uglavnom veći gradovi. Ostatak jedinica ne obavlja svoje funkcije i nesposobno je građanima osigurati osnovnu uslugu, ali ipak troše njihov novac. Brački poučak: ili svih osam ili samo jedna općina! Tako je aktualni ministar uprave Arsen Bauk u jedan izraz sveo teritorijalnu reformu. 

Publika okruglog stola iz serije HUP-ovih 16 jednoglasno je podržala ideju o jednoj općini na Braču, čijih oko 15.000 stanovnika trenutno ima čak osam općina, ali ministar Bauk nije išao korak dalje i nije obećao da bi takvi rezovi mogli postati dio političkog programa koalicije Hrvatska raste. Iako HDZ-ov kandidat na izborima, Goran Pauk predstavljao je Hrvatsku zajednicu županija pa je uime županija istaknuo da traže reformu u smjeru novog definiranja funkcija i zadaća županija.

– U županijama radi oko 1900 zaposlenika, a u državnim uredima naslonjenima na županije radi 2500 ljudi. Tim uredima je zadaća izdavanje rodnog lista, domovnica, izvlaštenja i povratak imovine oduzete u komunizmu. To možemo raditi i mi – poručio je Pauk naglašavajući da županije nisu beskorisne nego im se treba dati jača uloga, što bi morala pratiti i fiskalna decentralizacija, odnosno spuštanje prihoda na dolje. Najmanja općina u Hrvatskoj Civljane ima tek 239 stanovnika, ali je po BDP-u per capita najbogatija u županiji pa je zaključak da je ne treba ukidati. 

>> Grčić: Općine troše 60% prihoda na nerealne plaće načelnika

Komentara 3

DU
Deleted user
11:18 30.10.2015.

Baukovo ministarstvo treba pripojiti ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministra i njegove pomoćnike otpustiti jer su nepotrebni i skupi. Automobile rasprodati a preostale radnike tog ministarstva raspodijeliti po drugim ministarstvima. Milijuni kuna bi se uštedjeli na godišnjoj razini a na petogodišnjoj još više.

BU
Bulaba
13:30 30.10.2015.

Pa Milanovićeva vlada je pokrala prihode lokalne samouprave oduzevši im dio poreza na dohodak da bi ostala na vlasti, i sad su za to krive jedinice lokalne samouprave koje nemaju novaca?

GV
golub Vaso
13:18 30.10.2015.

hdz-sdp dvije frakcije skh, ne misle sigurno dirati u uhljebe svoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije