Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ODLUKA

HZMO objavio za koliko će biti uvećane mirovine, u rujnu isplata i razlika za srpanj

Dubrovnik: Kiša nije omela brojne turiste u razgledavanju grada
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
28.08.2020.
u 18:46

Zavod za statistiku promijenio je metodologiju izračuna plaća, prema kojima se isplaćuju mirovine

Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku Upravno vijeće HZMO-a odlučilo je da će se mirovine povećati 1,41 posto. Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), kad će se isplatiti i razlika za srpanj.

Donesena je i odluka da najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 69,42 kn. Određen je i iznos osnovice za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1590,01 kn.

Prosječne će se mirovine tako povećati oko 35 kuna. U prvom dijelu godine povećanje je bilo 0,7 posto. U priopćenju nakon sjednice Upravnog vijeća HZMO se ne osvrće na nesporazume koji prate drugo ovogodišnje usklađivanje, a vezano je uz visinu plaća u ovoj i prošloj godini. DZS je promijenio metodologiju izračuna plaća za 2020, radi čega je naknadno preračunao kretanje plaća u 2019. prema novoj metodologiji.

DZS ističe da su u prvom dijelu ove godine u odnosu na kraj prošle godine prosječne bruto plaće rasle 2,2 posto. Razlika između visine plaća po novoj i staroj metodologiji veća je od 200 kuna zbog čega je Hrvatska stranka umirovljenika tražila da se kao osnovica za usporedbu kretanja plaća uzme stari, a ne novi izračun plaća iz 2019. HDZ je u svom predizbornom programu obećao da će u četiri godine svog mandata mirovine povećati 10 posto, u prosjeku bi to bilo 250 kuna više nego sada do sredine 2024.

 

Ključne riječi

Komentara 5

AD
adminka
18:15 28.08.2020.

tjelesno oštećenje su si nekada narihtavali svi koji su mogli, od zdravstvenih radnika pa na dalje...i to se još uvijek isplačuje bez ikakve provjere, jednako kao i invalidnost koja se koristi za beneficije od parkiranja do plaćanja cestarina, a iz auta izlaze poletni pokvarenjaci a ne invalidi..jebeš takav sustav u kojem je uvijek moguće krasti i varati na uštrb bolesnih i invalidnih i onih koji su pošteni.

Avatar Jojo
Jojo
11:33 29.08.2020.

Zašto se ne obznani koliko bi penzije porasle da nije mijenjanja metodologija iskazivanja visine bruto plaće?

MA
marijaqwer
21:09 28.08.2020.

Ipak je to stara metodologija - namjesti račun tako da izdvajanja za mirovinsko budu ista, a umirovljenicima manje ( umjesto 3% - samo 1,41% - zamračeno 1,59 % tj udariti će umirovljenicima 53% manje nego bi trebali po važećim zakonima ) . To je vjerodostojna politika kojom HDZ brine o umirovljenicima. Niti jedna politička opcija ne reagira na ovo zakidanje umirovljenika , jer su svi u koaliciji ( dosluhu ) sa HDZ-om.. Živjeli uhljeba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije