Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA

HZJZ zbog omikrona izmijenio upute o karanteni i izolaciji. Moguća izolacija i do 20 dana

Sarajevo: Iako broj oboljelih od COVID-a raste ne nose svi građani zaštitne maske
Armin Durgut/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.01.2022.
u 13:55

U karantenu ne moraju osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 120 dana od kontakta, cijepljeni jednom dozom Jassena ili s dvije, tri doze drugih cjepiva

S obzirom na ubrzano širenje omikron varijante koronavirusa, HZJZ je izmijenio postupanje oboljelih i njihovih kontakata, pri čemu se svi bliski kontakti oboljelog upućuju u karantenu, odnosno samoizolaciju u trajanju od 10 dana od zadnjeg kontakta. Prije ove izmjene samoizolacija je trajala 14 dana.

Karantena se može skratiti na sedam dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

>> VIDEO Rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj! Beroš: Imamo 8587 novih slučajeva

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije dok pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga, odnosno izdavanja digitalne potvrde o preboljenju.

Po završetku karantene ne treba testirati osobe ako ne razviju simptome, osim u slučaju imunokompromitiranih koji rade u zdravstvenim ustanovama i onima za starije osobe, te ako su zadovoljile kriterije za skraćivanje karantene na sedam dana.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Bliski kontakti izuzeti od karantene

U karantenu ne moraju osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 120 dana od kontakta, cijepljeni jednom dozom Jassena ili s dvije, tri doze drugih cjepiva. Preporuka za osobe izuzete od karantene je testirati se odmah nakon zadnjeg kontakta te 5-7 dana od kontakta BAT-om bez obzira na izuzeće od karantene.

Obavezno se strogo pridržavati mjera za sprečavanje širenja kapljičnih infekcija (nošenje kirurških ili FFP2 maski, držanje distance, izbjegavanje okupljanja, pojačana briga o higijeni) sljedećih 14 dana od zadnjeg kontakta

Cjelovite preporuke možete pronaći ovdje.

 

Komentara 13

AF
AfganistanskiHrvat
15:49 05.01.2022.

Testirao sam se PCR testom u Grižanskoj na narudžbu moje liječnice 30.12.2021. Rečeno mi je da će liječnica dobiti rezultate u toku dana i da je sutradan nazovem ukoliko mi ne javi. Od 31.12.2021. pokušavam dobiti liječnicu ali nitko nee diže slušalicu. Pokušao sam zvati DZ u Grižanskoj ali ni tamo nitko ne diže slušalicu, pronašao sam neki kovid helpdesk, zvao sam "Andriju Štampara" ali ni tamo nitko ne diže slušalicu. Na internetu svuda samo linkovi a najzanimljivije je od svega za sve dz i punktove za testiranje jedan te isti e-mail. Danas je 05.01.2022. Može li mi netko reći kako da dođem do rezultata testa a da pri tome ne aktiviram uredovanje policije protiv sebe?

SP
SPi
16:12 05.01.2022.

Dvadeset dana samoizolacije za osobu koja živi u domaćinstvu sa zaraženom osobom? Dakle, osoba se nije zarazila niti prvi, ni drugi, ni peti ni osmi, nego BAŠ deseti dan, pa stoga mora biti još deset dana u samoizolaciji nakon prvih deset dana. Da, postoji TEORETSKA mogućnost takvog razvoja situacije, ali je zanemariva. I onda se čudite kao pura dreku što ljudi ne prijavljuju kontakte. Nemate nikakve veze s realnošću niti s životom. S druge strane, dijete koje je pozitivno na kućnom testu i čeka PCR i rezultate 3-5 dana epidemiologinja tretira kao ZDRAVO i može slobodno ići u školu, a i njegovi kontakti ne idu u izolaciju. U ovoj epidemiji pokazao se sav jad i bijed naše epidemiologije kao struke. Te specijalizacije su uzimali samo lijeni i nesposobni liječnici koji su uživali lupajući žigove na sanitetskim knjižicama, a potkapacitirani su za bilo što drugo.. Pa sad slobodno lupajte žute kartone!

DU
Deleted user
16:08 05.01.2022.

Sad uvode testiranje kontakata. Sad, kad zbog omikrona neće uspjeti sve testirati ionako. No dobro, nitko niti ne očekuje od HZJZ da preporuke budu logične. Kraj je ionako blizu, Bog poslao omikron da zaštiti ljude od daljnje genetske modifikacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije