Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POVOLJNA SITUACIJA'

'Bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema. Škole i vrtići su sigurni'

Zagreb: Osnovna škola Jabukovac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
25.05.2020.
u 08:35

Naglasila je kako su škole i vrtići sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin komentirala je povratak djece u škole te ponovila kojih bi se uputa svi trebali držati. Rekla je i kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom. Državna tajnica u ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak u emisiji U mreži prvog istaknula je kako su škole sigurne zbog povoljne epidemiološke situacije. 

- Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice...Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola, rekla je Pavić Šimetin te dodala da je epidemiološka situacija, izrazito povoljna i da nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. 

- Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute, dodala je.

Pavić Šimetin rekla je kako više nema cirkulacije virusa u populaciji i da imamo vrlo mali broj zaraženih.

- Bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema. 

Naglasila je kako su škole i vrtići sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni. 

- Otvoreni u smislu da ljudi idu na posao, u trgovine, nismo više zatvoreni u svojoj obiteljskoj cjelini pa da smo pod staklenim zvonom i nismo s nikim u kontaktu. I u obiteljskom domu ima nekog rizika za zarazu. Ali što se događa u obitelji, takav je isti rizik u vrtićima i školama, rekla je. .

Dodala je i kako je važnije za mlađu djecu da imaju kontakt s nastavnicima. 

- Nema epidemiološkog opravdanja za neotvaranje škole za starije učenike, ali ima organizacijskog opravdanja zašto starija djeca ne idu u škole. Ima puno razloga za to...Važnije je recimo da mlađi učenici vide svoju učiteljicu, pitanje je i tehnologije, netko tko je starije dobi može većinu toga oko online nastave sam napraviti kod kuće, rekla je Pavić Šimetin.

Pročelnik zagrebačkog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da se ne usuđuje predviđati koliko će djece doći u školi, te da će se ta informacija znati oko 9 sati. 

- Grad Zagreb je pripreman primiti sve učenike. Imamo 15 matičnih i sedam područnih škola u koje učenici ne mogu zbog oštećenja nakon potresa, ali organiziran je prijevoz u obližnje škole. Svi roditelji te djece su kontaktirani i nema posebnih nedoumica. 

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek, rekla je kako je većina djece sretna zbog povratka u školu. 

- Doći će preko 90 posto mojih učenika, samo jedno dijete zbog zdravstvenih razloga neće. Radit ćemo i dalje mješoviti način nastave za djecu koja će ostati kod kuće. Slat ćemo materijale, objavljivati lekcije i informirati ih o svemu što smo radili u školi. 

Istaknula je da roditelji još uvijek imaju nedoumice, te da su prve preporuke i upute ministarstva bile vrlo zbunjujuće i nedorečene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije