Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktivisti i oporba

'Djeca idu sutra u škole koje nisu sigurne. Zašto se kockaju tuđim životima?'

Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
24.05.2020.
u 13:40

Oporbene su stranke prozvale Grad i Vladu kako, dok se oni prepucavaju oko Zakona o obnovi, građani koji bi trebali biti na prvom mjestu, svakodnevno ispaštaju.

Ni jedna zgrada u vlasništvu Grada nije bila osigurana od potresa. Zašto onda gradonačelnik Milan Bandić postavlja takve standarde građanima i proziva ih da nisu ulagali u svoju imovinu, ako ih se on sam ne drži? Jedno je u nizu od pitanja koje je čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, postavio na današnjoj konferenciji koju je organizirao zajedno sa strankama Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad na Markovom trgu.

Oporbene su stranke i aktivisti prozvali Grad i Vladu kako, dok se oni prepucavaju oko Zakona o obnovi, građani koji bi trebali biti na prvom mjestu, svakodnevno ispaštaju.

- Zašto ljudi koji imaju žutu naljepnicu nemaju pravo dobiti državni ili gradski stan na korištenje? Oni, također, nemaju krov nad glavom. To je suludo – istaknuo je Tomašević dodajući kako mu nije jasno i zašto se razdužuje s donošenjem zakona i pokretanjem konkretnih mjera koje bi oštećenicima pomogle. Za primjer je naveo Albaniju gdje se u dva mjeseca sakupilo milijardu eura preko donatorske konferencije Europske unije.

24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Tomislav Tomasevic, Katarina Peovic, Rada Boric. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- Hrvatska predsjeda EU-om i još nema naznaka da će biti donatorska konferencija. Ovih 140 milijuna kuna za interventne mjere za građane u metropoli i okolici su samo 0,3 posto procijenjene štete koja je nastala potresom - zaključuje Tomašević.

A da bi se zaista mogao ubrzati proces obnove slaže se i Rada Borić (Nova ljevica), koja na vlastito čuđenje govori kako je Grad rebalansom proračuna uspio izdvojiti tek dva posto sredstava za reparaciju Zagreba.

24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Katarina Peovic, Tomislav Tomasevic, Rada Boric, Svibor Jancic, Sandra Bencic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- To je posve sramotno, ali nije ništa novo kako se vladajući ponašaju sada. Oduvijek im je važnije da vlastite afere prekriju, na uštrb građana. Svjedočili smo da je Vlada mogla bez problema u kratkom roku napraviti Lex Agrokor, ali sada nisu mogli Lex Zagreb – navodi R. Borić. Osvrnula se i sutrašnji povratak osnovnoškolaca u škole koje su, podsjetimo, proteklih nekoliko mjeseci bile zatvorene, što zbog epidemije, što zbog potresa.

- U školama se rade kozmetički popravci, a sutra bi djeca trebala natrag. Apeliram na roditelje da pišu Vladi i gradonačelniku da se napravi poštena i temeljita obnova. Riskiraju živote samo kako bi pokazali da su se škole brzo vratile u pogon. To je nevjerojatno. Ljudska sigurnost bi trebala na prvom mjestu bili – zaključuje aktivistica.

24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Tomislav Tomasevic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Na tu se temu ponovno nadovezao i Tomašević, konkretno govoreći o situaciji u Osnovnoj školi Bukovac.

- Za nju je još 2007. godine izdana lokacijska dozvola za izgradnju nove škole jer je sadašnja prenatrpana. Međutim, nema nove zgrade, a stara je u potpunosti neuporabljiva. U rebalansu proračuna se sada od desetak škola skida deset kako bi se uložilo u ovu u Bukovcu koja je odavno trebala dobiti novi prostor – kaže Tomašević.

Komentara 8

Avatar grbadeva
grbadeva
15:09 24.05.2020.

na čemu lovite poene jade jadne.

DU
Dubica22
15:27 24.05.2020.

Probudi se i bunca. Jako je brižan . Neznam koga može zavarati "iskrenom brigom" za djecu.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
15:21 24.05.2020.

Znači škole će se srušit ili ...??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije