Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I POLITIČARI SE PROVOZALI

Nova pruga skraćuje putovanje: 'Došlo je desetljeće željeznice'

Nova Pruga Sv. Ivan Žabno - Gradec
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/11
16.12.2019.
u 11:59

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnio je da se u Hrvatskoj u ovom trenutku realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti

Sveti Ivan Žabno-Gradec prva je pruga izgrađena u Hrvatskoj u posljednjih pola stoljeća. Duga je 12,2 kilometra, a njena vrijednost iznosi 258 milijuna kuna te je projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Pruga je simboličnom povratnom vožnjom danas puštena u promet, a kao jedni od prvih putnika upisao se premijer Andrej Plenković, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, Stjepan Kožić, zagrebački župan, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, Alonso Dezcallaro de Mazzarredo, španjolski Veleposlanik u Republici Hrvatskoj te mnogi drugi uzvanici iz javnog i političkog života.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je istaknuo kako će nova pruga omogućiti kvalitetniju prometnu komunikaciju građanima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti za gotovo sat vremena.

– Nakon ulaganja u ceste, došlo je desetljeće željeznice u koju ćemo uložiti veći dio investicija u prometnu infrastrukturu ukupne vrijednosti od tri milijarde eura – istaknuo je premijer Plenković.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnio je da se u Hrvatskoj u ovom trenutku realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti.

– Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, što očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta – poručio je ministar Butković.

Ključne riječi

Komentara 17

VA
Vagabundo
12:42 16.12.2019.

Što pak sada fali novoj željeznici? Malo se žalite kako se "u ništa ne ulaže", a kada se zapravo uloži onda je opet plakanje kako se "razbacuju novcima"

IP
iphone8
12:46 16.12.2019.

Napokon su radovi završili. Treba ulagati, ulaganje je uvijek korisno!

ST
Starotopoljanin
16:51 16.12.2019.

zasto niste ubacili radnike u taj vlak prilikom otvaranja,jer oni su ga hrmbajuci za sitnu lovu izgradili,a ne gospoda koja se u njemu prva povezla.mogla su se i gospoda ,ali prvo radnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije