Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA FRANAK

Hypo i članica uprave kažnjeni s ukupno 90.000 kuna

Tea Martinčić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
17.04.2015.
u 13:58

Banka i Tea Martinčić osuđeni su jer do 1. siječnja 2014. s korisnikom kredita nije ugovoren aneks ugovora o kreditu

Udruga Franak objavila je da je Prekršajni sud u Zagrebu donio presudu kojom su novčano kažnjeni prvookrivljena Hypo Alpe Adria banka sa 80.000 kuna te drugookrivljena Tea Martinčić, članica Uprave banke kao odgovorna osoba (na slici), sa 10.000 kuna.

Franak u priopćenju navodi da su banka i Tea Martinčić osuđeni jer do 1. siječnja 2014. s korisnikom kredita nisu ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa.

"Ova presuda još je jedan očiti dokaz kako posluje osam tuženih banaka i kako se odnose prema svojim klijentima, kršeći pri tome više zakona te svoje kodekse poslovanja", poručili su iz Udruge Franak.

>> Hrvatski profesor pretvarao se da je klijent pa se zgrozio nepismenošću bankara

>> Udruga Franak najavljuje velike prosvjede ako se ne dogovore s bankama

Komentara 8

LE
leica2003
14:30 17.04.2015.

Bravo! A šta je ono naš guverner nedavno izjavio? Nemojte prijavljivati banke, neće ih sud kazniti.

BE
beliorao80
14:45 17.04.2015.

Toliko o poštenom i savjesnom poslovanju banaka a ovo je samo mali dio kriminala u poslovanju banaka koje dosad nisu sankcionirali oni koji su trebali (prije svega HNB a onda i vlada). Možda ova a i buduće presude otvore oči zlobnicima koji optužuju dužnike za pohlepu i brane banke. I da, novac od kazne ide direktno u DRZAVNI PRORACUN. Pa sad pomnozite koliko bi to bilo kad bi se svi duznici odazvali i podnijeli prekrsajne prijave.

BE
beliorao80
14:59 17.04.2015.

Sad sam pročitao i cijelu presudu. Obrana banke se zasniva na tome da tužitelj (dužnik) nije ovlašten za tužbu nego da je to posao HNB-a, citiram banku: "koja je kao pravna osoba s javnim ovlastima ovlaštena neposredno provoditi nadzor nad bankama i kreditnim institucijama". Znači, uopće ne osporavaju da su krivi već se izvlače na proceduru. Vujčiću!!!!! Javi se!!!! Mislim da je krajnje vrijeme da se podigne službena kaznena prijava protiv HNB i guvernera zbog očitog zanemarivanja dužnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije