Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Huanito Luksetić

Tvrdi da je marihuanu uzgajao za lijek, a osuđen na 2 godine zatvora

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/10
23.11.2017.
u 09:24

Tim je završen sudski proces koji su obilježila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje.

Huanito Luksetić (39) iz Bregi kod Matulja osuđen je na dvije godine zatvora dok je njegovom sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku, izrečena kazna od deset mjeseci.

Bit je to nepravomoćne presude koju je jučer vijeće riječkog Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Tatjane Čargonja, izreklo dvojici koja su sjedila na optuženičkoj klupi pod optužbom za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje, piše Novi list.

Tim je završen sudski proces koji su obilježila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja je naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode.

Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.

Sutkinja se pozvala se na nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem je – ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno – iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla dobiti količina ulja kanabisa dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije.

– Po ocjeni suda, time je dovedena u pitanje obrana optuženog Luksetića da se radilo o količini marihuane i konoplje namijenjenoj proizvodnji ulja isključivo za osobne potrebe – istaknula je sutkinja Čargonja, napominjući da je u tom svjetlu indikativno, a s druge strane nelogično, da pretragom Huanitovog doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje, ili imao ikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće.

Vještakinja neurologije dr. Vesna Šerić je objašnjavala svoj nalaz i mišljenje o rezultatima magnetne rezonance mozga kojoj je tijekom suđenja podvrgnut Huanito Luksetić.

– Moguće je da mu je uzimanje ulja kanabisa pomoglo u povlačenju ili ublažavanju simptoma bolesti, kao što su, primjerice, grčevi, povraćanje, vrtoglavica, iako ne možemo reći da je to liječenje.

– Znam da zvuči mnogo 15 kilograma, ali s obzirom na količinu konoplje koja je meni trebala, to i nije puno. Uzgojio sam konoplju kako bih si spasio život, drastično sam si pomogao i sretan sam zbog toga. Na uzgoj konoplje gledao sam kao na uzgoj povrća, ne moram se zato ispričavati. Uostalom, dok je konoplja rasla ispred moje kuće, mogla se vidjeti i s javnog puta – konstatirao je Huanito Luksetić, kazavši i da je na liječenje ekstraktom kanabisa krenuo nakon što je probao, uz ostalo, i terapiju s 5.000 pčelinjih uboda.

Komentara 9

MX
Mister X
15:53 23.11.2017.

Eto za biljku bio proizvod kako se odere čovjeka . Demonskratski vid cjenjenija čovjeka koji ima druge potrebe i želje u slobodnoj demokraciji ! Bolje bi mu bilo da je GAY cijenili bi ga više nego tko zna koga !!

IB
istina_boli
10:29 23.11.2017.

Pustite covjeka da se lijeci. Konoplja je droga samo za farmaceutsku mafiju, a za sve normalne je lijek.

IL
ildefonsa
10:53 23.11.2017.

Izgleda da je lakše djelo ubiti ljude raznim prijevoznim sredstvima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije