Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pankretić

HSS ima dobrog predsjednika, nemam želju preuzeti stranku

pankretić
Sanjin Strukić/Pixsell
29.11.2010.
u 10:00

Potpredsjednik Vlade, ministar regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva te potpredsjednik HSS-a govori o svojim ambicijama, projektima koji se financiraju iz fondova EU i uspjehu drvne industrije

Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva te potpredsjednik HSS-a, otvoreno govori o svojim ambicijama u stranci, o tome planira li stranka u koaliciju s HDZ-om i nakon parlamentarnih izbora te radu ministarstva.

Hoće li HSS s HDZ-om stvarati predizbornu koaliciju za parlamentarne izbore kao sestrinske demokršćanske stranke?

Prerano je govoriti o tome kako će se izići na izbore. HSS radi svoj izborni program koji ćemo predstaviti članstvu na programskoj skupštini. Naš je predizborni program ravnomjeran razvitak cijele Hrvatske. Mnogo je važnije ljudima ponuditi određene programe nego govoriti o različitim koalicijama. Građani žele čuti kako će živjeti. Svaki kutak Lijepe Naše treba razviti da bude ugodan za život.

Istaknuti ste čelnik HSS-a. Kako to da u vašoj stranci nema frakcijskih borbi? Je li kod vas doista sve idealno ili skrivate probleme od javnosti?


HSS je jedna od najdemokratičnijih stranaka. Svi izbori za predsjednika stranke bili su demokratski s više kandidata. Svakako, u HSS-u se razvija demokracija. Ne moramo svi o svemu isto misliti. Unutarstranačka demokracija jača je nego unutar HDZ-a ili SDP-a. Ne inzistira se na tome da svaki član mora razmišljati po stranačkoj stezi nego imamo punu slobodu. Ne postoji čvrsta stranačka disciplina. I kada ima nesuglasica, to rješavamo kao obitelj. Zatvorimo prozore i dogovorimo se.

Preuzimate li HSS od Friščića i stvara li se skupina nezadovoljnika oko vas?


HSS ima dobrog i zdravog predsjednika stranke. Unutarstranački izbori nisu tema jer zna se kad se održavaju. Sve su to nagađanja onih koji imaju bolesne ambicije.

Koliko je sredstava vaše ministarstvo povuklo iz fondova EU?

Kada sam bio ministar poljoprivrede od 2000. do 2003. godine 60 posto proračuna EU trošilo se na poljoprivredu, a stavke regionalnog razvoja nije skoro niti bilo. Ove godine 37 posto proračuna Unija troši na regionalni razvoj i njima upravlja povjerenik EU za regionalnu politiku Johannes Hahn, a resorno ministarstvo za suradnju s njim smo mi. Donijeli smo sve propise te je na redu edukacija i informiranje javnosti. Budućnost Hrvatske je u EU fondovima, a Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva trenutno sudjeluje u provedbi tri komponente pretpristupnog programa IPA, a za jačanje razvojnog potencijala hrvatskih regija ukupno je alocirano 292 milijuna eura. Za programsko razdoblje 2012. – 2013. od 36 projekata koji se nalaze na indikativnoj listi, u ukupnom iznosu od 896 milijuna eura, bit će financirano sedam projekata regionalnih vodoopskrbnih sustava ukupne vrijednosti oko 330 milijuna eura.

Kakva je situacija u vodnome gospodarstvu?

Značaj investicija koje će se provesti zahvaljujući ovim odlukama nije samo u poboljšanju komunalne infrastrukture nego i u čuvanju radnih mjesta i održanju konkurentnosti. Iznos je kredita 1,030.000.000 kuna i isto toliko iznose i jamstva. Na listi projekata predloženo je 305 projekata u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijarde kuna.

Drvna industrija jedan je od uspješnih sektora. Kako ste je uspjeli izvući iz krize?

Činjenica je – drvna se industrija izvukla iz krize zahvaljujući mjerama Vlade i sada je perjanica hrvatskoga gospodarstava.

U četiri godine ukupno je dodijeljeno oko 222 milijuna kuna za sufinanciranje 713 ulaganja radi razvitka, konkurentnosti i održivosti industrije. Osim toga, finalni proizvodi hrvatske drvne industrije promovirani su na međunarodnim sajmovima i kroz projekt “Drvo je prvo”.

Mjere pomoći Vlade RH i dalje će biti sustavne i Vlada može usmjeravati razvitak gospodarstva u cjelini, ali ne može oblikovati pojedinačnu razvojnu politiku gospodarstvenika. Svaki je jedinka za sebe sa svojim specifičnostima.

A pozitivan trend rasta izvoza i smanjenja uvoza nastavlja se i u prva tri tromjesečja 2010. godine. U tome razdoblju izvezeno je drva, proizvoda od drva i namještaja 10 posto više, a uvezeno 20 posto manje nego u istom razdoblju 2009. godine. U prva tri tromjesečja 2010. izvezeno je 11 posto više i uvezeno 20 posto manje namještaja nego u istom razdoblju 2009. godine. Promatrajući zasebno, bilanca drva i drvnih proizvoda je sa 200 milijuna dolara za tri tromjesečja 2010. godine (vrijednost kao za cijelu 2008. i 2009. godinu), nastavila pozitivan trend iz 2009. i 2008. godine, a bilanca se namještaja, za isto razdoblje, znatno poboljšala s minus 81 milijun dolara na minus od samo dva milijuna dolara.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
12:38 29.11.2010.

Ma u stvari nije on otisao, njemu su uvalili kovertu pa ga sad drze za jajcov. On govori ono sto mora govoriti. Kako je to ruzan i jadan osjecaj kad te netko zgrabi za jajcov.

OB
-obrisani-
10:16 29.11.2010.

Hahhaaa.......HSS ima dobrog predsjednika????? Ovaj je skroz otisao,.....???!!!

KU
kumajanja
13:01 29.11.2010.

Hss je PD od stranke....to su lopuze i poltroni koji za foteju prodaše i majku svoju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije