Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas iz hdz-a

Hrvoje Marušić: Naš će gospodarski program biti knjiga nastala na terenu

Hrvoje Marušić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
19.03.2014.
u 17:00

HDZ se zalaže da se PDV plaća po naplaćenom računu. Porezno treba stimulirati male obrte, a ne trgovačke lance

S Hrvojem Marušićem, novoizabranim predsjednikom HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika i vlasnikom Dental centra Marušić, razgovarali smo o prvim potezima te zajednice.

Koliko su spojivi politika i poduzetništvo? Poduzetnici bi uvijek više “rezali” nego što je politika zbog kalkulacija voljna učiniti. Imate li ideju što i kako napraviti, a da bude zadovoljna i politika i poduzetnici?

I u svom inauguracijskom govoru na osnivačkom saboru rekao sam da je politika preozbiljna stvar da bi se njome bavili samo političari. Poduzetnici kroz ovu zajednicu prvi put izravno ulaze u najužu vezu s politikom, ali na najpozitivniji način. Davat ćemo sugestije izvršnoj vlasti i političarima; gdje je problem, što treba mijenjati da poduzetništvo i obrtništvo profunkcioniraju jer oni su stup društva. Bez njih nema zapošljavanja, nema zdravstva, školstva... Ovo je prvi put otkad je Hrvatske da je jedna stranka, dakle HDZ, pozvao sve poduzetnike i obrtnike, čak nije uvjet biti član HDZ-a, da se pridruže našoj zajednici.

Koje su tri primarne stvari koje bi u državi trebalo promijeniti da bi poduzetništvo i obrtništvo profunkcionirali?

Prvo ćemo po županijama osnovati svoje zajednice, jer nisu isti problemi u Slavoniji, Istri ili Dalmaciji. Želimo konkretne probleme s terena. Kad to sve prikupimo za koji mjesec, jer time se dosad nitko nije studiozno pozabavio (a bit će i nerealnih zahtjeva), sve ćemo prikupiti u jednu knjigu i tog trenutka HDZ će imati gospodarski program što se tiče poduzetništva i obrtništva. Ne mislim da ga sada nema, ali imat će spremno ono što se misli na terenu. Na političarima je da to implementiraju u zakonske okvire, time se ne mislim baviti.

Otkad ste član HDZ-a?

Gradski sam vijećnik HDZ-a, a u stranci sam bio neko vrijeme 1989. godine i sada godinu dana.

Pretpostavljam da su problemi koji muče poduzetnike porezna presija, birokratske prepreke, nameti koje plaćate?

Porezna presija jedna je od velikih tema. Politika se mora raditi na način da bude stimulativna, a porezna politika može stimulirati ona područja i grane koje su Hrvatskoj važnije od nekih drugih. Naravno, trgovačke lance ne treba stimulirati jer dobro rade. Ali male obrte i proizvodnju treba porezno stimulirati. Problem svih problema u RH je naplata PDV-a po fakturiranom računu. Mi se zalažemo da se PDV plaća po naplaćenom računu.

HDZ će to promijeniti? PDV je ipak znatan prihod proračuna.

Predsjednik HDZ-a Karamarko rekao je da će to učiniti. Dakle, najava je tu, a u kojem će roku to biti, reći će budući HDZ-ov ministar financija. Tu je važno i Ministarstvo pravosuđa koje mora jamčiti naplatu u roku od 48 sati ako se ona ne izvrši u zakonskom roku od 60 dana! Dakle, ne mogu se naplatiti, a moram platiti PDV. To je omča oko vrata poduzetnika.

Kako ocjenjujete ministre Linića i Marasa?

Ocjenjujem ih kao i cijelu Vladu, antipoduzetnički. Zapeli su u dogovornoj ekonomiji, a u gospodarstvo se ne razumiju ništa. Da to nije moja fikcija, govore i podaci da je deveti kvartal zaredom BDP u padu. Prema tome, dvije godine i tri mjeseca taman se poklapa s dolaskom ove vlade. Oni ne razumiju gdje su problemi u gospodarstvu, kako ga pokrenuti, kako pokrenuti investicije. Od ideje do realizacije projekta treba 10 godina!

To nitko ne može izdržati. Vlada koja skrati put od ideje do realizacije na tri mjeseca izvući će zemlju iz krize. Jer kod nas nije kriza, nego zakonska opstrukcije. Kod nas su banke pune novca, ali nemaju ga kome dati.

Komentara 4

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
20:24 19.03.2014.

sve što je rekao stoji,samo to treba provesti .određeni sloj državne birokracije predobro živi u ovom kaosu da bi sam pokrenuo prmjene.njima je dobro j....im se za sirotinju i radnike

IV
ivanvinkovci
10:42 20.03.2014.

Konacno se netko sjetio konzultirat ljude na terenu vidjet sto ih mući i pomoći im... Svaka pohvla nadam se iskreno da ćete uspjet ako ne selim iz HR. Stari mi je poginuo za RH al sigurno ne za to da ja protratim svoj život tu.

51
512Petra
22:31 20.03.2014.

Hvala Bogu, samo tako nastavite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije