Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda na sudu

Hrvatu Srbija isplaćuje odštetu jer mu je JNA 1991. oduzela auto

'17.12.2010.,Split - Ivica Bacic slikan u dopisnistvu vecernjeg ljista prvi hrvat koji je dobio pravomocnu presudu za povrat oduzete imovine na sudu u beogradu Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
1/3
20.12.2010.
u 07:20

Bačić poručuje svima koji su doživjeli nešto slično da naprave isto što i on te kaže: Jest da je put trnovit, ali isplati se!

Ivica Bačić, bivši djelatnik MORH-a, prvi je Hrvat koji je uspio dobiti pravomoćnu presudu prizivnog suda u Beogradu.

Stoga mu je Ministarstvo obrane Republike Srbije dužno nadoknaditi štetu zbog oduzimanja njegova automobila Renaulta 19, ručne radiostanice, putovnice te kožnate torbe s osobnim stvarima.

Mjesec dana u zatvoru

Bačiću je 3. listopada 1991. godine u Kninu kapetan Milorad Grubač, ovlašteni "starešina organa bezbednosti", privremeno oduzeo osobno vozilo i predmete pod sumnjom da je dezerter i hrvatski špijun.

Bačić je tada uhićen u pokušaju spašavanja ranjenog susjeda Mate Pilića iz Brištana na Miljevačkom platou, čija je kuća pogođena topovskom granatom u napadu bivše JNA. Bačić, tada pripadnik Zbora narodne garde, povezao ga je svojim autom u bolnicu. Na putu su ga zarobili pripadnici JNA.

– Budući da sam u bivšoj mornarici bio oficir i dragovoljno 26. srpnja 1991. godine prešao u Zbor narodne garde, "druga strana" jedva je dočekala da me "dobije na pladnju" i optuži kao dezertera i hrvatskog špijuna. Tražili su od mene osobne isprave, provjeravali u svojoj "komandi garnizona" u Kninu tko sam i što tu radim. Vezali su mi ruke žicom, uzeli vozilo i stvari, a mene ubacili u kampanjolu i odveli u koncentracijski logor u Knin na ispitivanje. U zatvoru sam proveo mjesec dana. Ispitivali su me danonoćno pukovnici Ratko Mladić i Zdravko Tolimir, kapetan Dragomir Pečanac i moj skoro pa neposredni susjed, bivši komandir milicije u Drnišu, tada pripadnik Vojne policije JNA, kapetan Milorad Grubač. Tog 3. listopada 1991. godine u Kninu su mi izdali potvrdu o privremeno oduzetim stvarima sukladno tadašnjem zakonu o kaznenom postupku. Spremio sam je u čizmu i tako sam je uspio sačuvati – rekao nam je Ivica Bačić prisjećajući se tih teških ratnih zarobljeničkih dana.

Njegova upornost i hrabrost rezultirale su najnovijom presudom i poglavito zadovoljštinom.

Dva je puta dobivao prvostupanjske presude, a ova prizivnog suda konačna je u smislu osnove tužbenog zahtjeva.

Pobijedila istina

Koliku će visinu naknade dobiti, Bačić još ne zna. Bitna mu je svaka kuna, no najvažnije od svega je, naglašava, moralna zadovoljština.

Poručuje svima, kojima se dogodilo nešto slično u ratnim danima, da pokušaju slijediti njegov put. Jest da je trnovit, ali isplati se!

– Pobijedila je istina i dalmatinski dišpet – zaključuje Ivica Bačić.

Komentara 38

OB
-obrisani-
18:35 20.12.2010.

Eto i sad će reći kako Srbija nije bila upletena u rat? Hehe! Baš!

IS
istima
19:04 20.12.2010.

Ako je istina..... to bi značilo da Republika Srbija preuzima odgovornost za svu štetu koju je \'JNA\' proizvela svojim podređivanjem tadašnjem rukovodstvu Srbije i ratujući u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH...... Čisto sumnjam da ćemo taj film gledati....

RA
rajko
07:29 20.12.2010.

zbog ovakvih vijesti bi trebalo uvesti rubliku VJEROVALI ILI NE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije