Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor o objektima

Hrvatskoj od SFRJ još konzulat, tri rezidencije i dva veleposlanstva

\'gradska...zagreb..11. 01. 2005. hrvatska zastava snimio:marko lukunic\'
Marko Lukunić/PIXSELL
06.03.2012.
u 17:58

Sedmi objekt dobiven zgrada je veleposlanstva u Alžiru koja se dijeli s Bosnom i Hercegovinom. Kako? Slijedi dogovor...

Nakon što su raspoređene i velikim dijelom vraćene zgrade diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije u zemljama OECD-a, na red je došla raspodjela objekata u ostalim regijama prema kojoj Hrvatska dobiva sedam objekata.

Dijele se troškovi

U regiji Latinske Amerike i Kariba, od šest objekata, Hrvatskoj je pripao generalni konzulat u Santiago de Chileu u Čileu. U regiji sjeverne Afrike, od pet objekata, Hrvatska dobiva veleposlanstvo u Tunisu, dok je veleposlanstvo bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Što će biti s njim te hoće li se prodavati, ovisi o bilateralnom dogovoru. U posljednjoj regiji – južnoj Africi i Sahari – od ukupno 12 objekata, Hrvatska dobiva rezidenciju u Nairobiju u Keniji, veleposlanstvo i rezidencija u Kartumu u Sudanu te rezidenciju bivše SFRJ na Madagaskaru, dogovoreno je na sjednici Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ u ponedjeljak u Zagrebu, kao i to da se usvajaju zapisnici ekspertne grupe za sukcesiju kulturnih dobara bivše SFRJ, uz opasku da je u tijeku i stvarna primopredaja kulturnih dobara.

Također je usuglašeno da se za zgradu veleposlanstva u Bonnu u Njemačkoj nastavi s postupkom zajedničke prodaje. Prema informacijama, vrijednost je zgrade oko dva milijuna eura. Troškovi odvjetničkih i agencijskih usluga, kao i postignuta kupoprodajna cijena, dijelit će se razmjerno utvrđenim omjerima za svaku državu sljednicu.

Unajmljuju se prostori

Dosad je u regiji OECD-a, od 44 objekata, Hrvatskoj pripalo veleposlanstvo u Beču, Haagu i Lisabonu, rezidencije u Helsinkiju, Madridu, Stockholmu i Oslu, zgrada generalnog konzulata u Torontu te dva stana u Trstu. Zanimljivo, trenutačno na svim spomenutim lokacijama – osim u Lisabonu – Hrvatska unajmljuje prostore za predstavništva iste funkcije kao ona koja bi trebala biti vraćena, osim u Lisabonu, dok u Torontu nema konzulata, smješten je u Mississaugi.

Komentara 9

KU
kukuriku
18:45 06.03.2012.

..uskoro cé Linic´imati jahtu ala-Abramovic´...\"od viska ne boli glava\"..-:))

ŠO
Šokac1
18:57 06.03.2012.

Zašto se u posljednje vrijemeu tekstovima (ali i u medijima općenito) koristi isključivo izraz \'\'regija\'\' odnosno \'\'regionalni\'\' umjesto do sada uobičajenih hrvatskih riječi \'\'područje\'\' ili \'\'područni\'\'? Odričemo li se (svjesno) svoga jezika?

MK
mali kukuriku
18:30 06.03.2012.

Eto ga, sada Linić i Čačić opet imaju šta za prodati. Pušićka je rekla da broj konzulata treba smanjiti, hihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije