Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovaj tjedan u prodaji

Hrvatski velikani – Prvi put nakon 1925. sustavan pregled naših znamenitih ljudi

Božo Skoko
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.09.2014.
u 17:41

Ovih dana u prodaji će se pojaviti dugoiščekivana nova Večernjakova knjiga “Hrvatski velikani” prof. dr. sc. Bože Skoke, jednog od najboljih poznavatelja identiteta i imidža Hrvatske, koji se, među ostalim, godinama bavi istraživanjima vezanim uz znamenite sunarodnjake koji su zadužili, oplemenili i proslavili Hrvatsku...

Ovih dana u prodaji će se pojaviti dugoiščekivana nova Večernjakova knjiga “Hrvatski velikani” prof. dr. sc. Bože Skoke, jednog od najboljih poznavatelja identiteta i imidža Hrvatske, koji se, među ostalim, godinama bavi istraživanjima vezanim uz znamenite sunarodnjake koji su zadužili, oplemenili i proslavili Hrvatsku. U tom opsežnom djelu on analizira percepciju velikana kroz povijest, polemizira o tome koga se uopće može smatrati hrvatskim velikanima te se detaljno bavi kriterijima izbora, da bi na temelju brojnih istraživanja u koje je bilo uključeno i stotinjak vodećih hrvatskih intelektualaca izabrao 25 najpopularnijih, sto najznamenitijih i najzaslužnijih te 300 najznačajnijih hrvatskih velikana. Posebna vrijednost knjige njihovi su životopisi s mnoštvom zanimljivosti.

Oblikovanje identiteta

Riječ je o velikanima koje bi svaki stanovnik Hrvatske trebao poznavati, a čak i oni koji se neće složiti s pojedinim uvrštenim ili izostavljenim imenima moraju priznati iznimnu analitičnost, sustavnost te argumentiranost, što ovu knjigu svrstava među rijetka izdanja od nacionalne važnosti.

Jedan od vodećih hrvatskih povjesničara prof. dr. sc. Neven Budak posebnim doprinosom knjige ističe razmatranje načina na koje su Hrvati još od 19. stoljeća birali istaknute pojedince koji su postajali elementi od kojih se gradio nacionalni identitet.

– Metode odabira, kao i rezultati selekcije, govore nam kakve su u određenom vremenu bile politike oblikovanja poželjnog identiteta. Sabrane u knjizi na jednom mjestu, sve su te selekcije svojevrsni vremeplov i odraz mijena kroz koje je prolazilo hrvatsko društvo u proteklo stoljeće i pol – zaključuje Budak, koji je i sam pridonio popularizaciji hrvatskih vladara ranog srednjeg vijeka te dodaje kako čitatelj može dobiti uvid ne samo u sustave vrijednosti koji su postojali u hrvatskom društvu od vremena iliraca do danas, nego može doći i do osnovnih podataka o velikom broju istaknutih pojedinaca koji su na razne načine dali svoj doprinos hrvatskoj, europskoj i svjetskoj kulturi, znanosti i politici.

Ova knjiga predstavlja pionirsko populizatorsko djelo našeg vremena jer prvi put nakon “Znamenitih i zaslužnih Hrvata” iz 1925. nudi sustavan pregled životopisa zaslužnih i znamenitih Hrvata na domovinskom prostoru i u svijetu iz perspektive nacionalnog pogleda i potreba 21. stoljeća – smatra dr. sc. Vladimir Lončarević. On ocjenjuje da je ovo zamašan spisateljski pothvat kojim se na dostojan način popunjava velika praznina u knjižnom prezentiranju i reprezentiranju najpoznatijih, najzaslužnijih ili najpopularnijih Hrvata u domovini i svijetu, kao i svih onih nehrvata koji su svojim radom i životom zadužili Hrvatsku.

Enciklopedijski karakter

Komunikolog dr. sc. Ivan Tanta posebnu vrijednost knjige vidi u otkrivanju i predstavljanju manje poznatih i zaboravljenih hrvatskih velikana koji su nas zadužili i proslavili u svijetu.

– Dugogodišnja nebriga i politikantstvo u čuvanju sjećanja na neke od domaćih velikana prouzročila je njihov gotovo potpuni zaborav u našoj javnosti. Time nisu zaboravljeni samo oni, nego smo svi mi izgubili dio svojeg nacionalnog bića, kao i dio svoje povijesti, ali što je i važnije, dio svojeg samopoštovanja. Napor da očuva sjećanje na iznimno velik broj znamenitih našijenaca ovu knjigu nedvojbeno stavlja uz bok gotovo enciklopedijskih uradaka čija se vrijednost neće umanjivati, nego dapače nadopunjavati svakim novim otkrićem zaboravljene veličine čije je djelo i lik pokrila prašina povijesti – zaključuje prof. Tanta.

>>Ni Tito ni Tuđman, najveći je Hrvat kralj Tomislav

Komentara 3

KO
kozaribok1
16:52 09.09.2014.

Treba ga pitati kako mu je supruga Martina Pandžić zavrsila faks. Inače sam Skoko joj je predavao

ČS
Čuvaj se senjske ruke
21:55 08.09.2014.

Očito još jedan članak neplaćenog oglasa. Kakav autor, takav tekst. sigurno ne ću kupiti.

GE
Georgij
18:20 08.09.2014.

dali je ovo u sferi plaćenog oglašavanja? ne razumijem inače ovaj članak. dali je to ona isti skoko koji je iskoristio "forvardušu" i prikazao to kao svoje osobno iskustvo? nešto na razini vase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije