Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIZIČAR TADIĆ:

'Radi se o starinskom gromobranu, ne koristi se jer je raznosio radioaktivnost po cijeloj zgradi'

Zatvoren granični prijelaz Batina-Bezdan
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
07.03.2023.
u 12:25

Konzulat RH nije dobio obavijest o uhićenju Hrvata s radioaktivnim materijalom na granici sa Srbijom

Trojici hrvatskih državljana, uhićenih na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu glavu gromobrana, određeno je policijsko zadržavanje, potvrdila je u utorak policija nakon vijesti lokalnih medija o incidentu u kojem je na tom prijelazu detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja.

Radiotelevizija Srbija (RTS) objavila je da je glava gromobrana nađena pri kontroli u prtljažniku automobila marke Audi, a trojica hrvatskih državljana osumnjičena su za kazneno djelo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija, rekli su predstavnici Policijske uprave Sombor.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i bit će saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru, prenio je RTS.

Konzulat RH u Subotici nije dobio službenu obavijest o ovom slučaju, niti je zatražena reakcija diplomatsko-konzularnih službi Veleposlanstva Hrvatske, potvrđeno je Hini u hrvatskom konzulatu u Subotici.

Lokalni medij SOinfo.org prethodno je objavio da je na srpskoj strani graničnog prijelaza Bezdan prema Hrvatskoj zaustavljen automobil u kojemu je registrirana opasna razina radijacije, nakon čega su vozač i dvoje suputnika, svi hrvatski državljani, uhićeni. Tu je vijest prenio i regionalni medij N1.

Prisustvo radioaktivnog materijala, po objašnjenju koje je neslužbeno dobio portal SOinfo.org, detektirali su senzori na graničnom prijelazu upozoravajući na visoku razinu zračenja i postojanje „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala. Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan.

SOinfo.org portal naveo je da je zbog "ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, zatražio obrazloženje Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije“.

Tadić: Najveća zdravstvena posljedica to je što su bedasti

Po riječima hrvatskog fizičara Tončija Tadića, vjerojatno riječ o dijelu starog gromobrana kakvi se u Hrvatskoj više ne koriste. Nakon što bi grom udario u takvu glavu gromobrana, radioaktivnost se raznosila po cijeloj zgradi i zato se oni više ne koriste, naveo je Tadić za N1

VIDEO Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice

Pojasnio je kako se nekad vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana uzrokovati ionizaciju zraka i tako povećati vjerojatnost da munja udari točno u tu točku. Ali, pojašnjava Tadić, visina i metalni šiljak su ono što može “privući” udar munje, a ne radioaktivnost.

"Najveća zdravstvena posljedica je to što su bedasti" rekao je, upitan kakve bi simptome mogli imati muškarci koji su radioaktivnu glavu gromobrana pokušali prenijeti preko granice.

Komentara 10

Avatar papigagolog
papigagolog
13:14 07.03.2023.

I nosili su ga gdje? Što će s njim na granici?

ZG
zg1985
13:39 07.03.2023.

hrv.drzavljani jovan i savo

Avatar Fiume
Fiume
13:26 07.03.2023.

Staviti im gromobran u ćeliju. Pošto je stari i bezopasan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije