Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska banka

Hrvatski BDP past će 2013. godine 0,4 posto

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Thinkstock
13.06.2013.
u 21:05

Vlada mora spustiti javnu potrošnju i poboljšati poslovnu klimu, a financiranje investicija usmjeriti k fondovima EU

Svjetska banka procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti 0,4%, a među novim članicama EU samo će Slovenija sa 2,3% pada imati lošije ostvarenje. Odatle i zaključak da su Vladini ovogodišnji planovi nedostižni, a Svjetska banka preporučuje čvrstu fiskalnu konsolidaciju, prije svega na rashodnoj strani.

Stanje se na međunarodnim tržištima pogoršava pa se povratak kreditnog investicijskog rejtinga nameće kao prioritet. Javna potrošnja u RH doseže 45% BDP-a te bi se trebala spustiti na prosjek zemalja u okruženju od 40%. Daljnji prostor za fiskalnu prilagodbu nalaze u području plaća, subvencija i potrošnje, dok bi kapitalne investicije trebalo usmjeriti prema sredstvima iz strukturnih fondova.

Svjetska je banka u jučerašnjem izvješću za Hrvatsku ponovno istaknula važnost strukturnih reformi, poboljšanja poslovne klime i stanja na tržištu rada. Poboljšane su prognoze za eurozonu s prijašnjih 0,1 na 0,6% rasta, ali zbog problema u EU globalna će stopa rata zastati na 2,2%, dok Aziji predviđaju 7,3% rasta.

>>Realni pad BDP-a u prvom tromjesečju 1,5 posto!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije