Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojna oprema

Hrvatske borbene kacige, najbolje na svijetu, uskoro i za Ruse

Kaciga
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
22.10.2012.
u 16:00

Testiranje 
čvrstoće kacige bez ijednog vijka proveli su pucajući iz puške tokarev

– Imamo najbolju borbenu kacigu na svijetu! – tvrdi Alojzije Šestan (65), direktor tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, koji će na sajmu Interpolitex u Moskvi od 22. do 26. listopada predstaviti vojnu borbenu kacigu koja može zadržati čeličnu jezgru metka ispaljenog iz ruske puške tokarev.

U Rusiju na velika vrata

Bit će to prilika za ulazak na tržište te velike vojne sile. Vjetar u leđa Šestanu i poslovnom partneru Nijemcu Egonu Buschu daje zlatna medalja koju im je na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu nedavno dodijelila organizacija Russian House for International Scientific and Technological Cooperation.

– U našu kacigu ugrađena su tri svjetski zaštićena patenta. Prvi se odnosi na način slaganja zaštitnih slojeva koji traumu smanjuju za oko 50 posto. To je vrlo važno jer, ako metak i ne probije kacigu, trauma glave može dovesti i do smrtonosnih ozljeda – objašnjava Šestan. Unutarnji dio kacige, pojednostavljeno rečeno, sastoji se od čepića koji smanjuju prijenos energije. Unutarnja oprema nazvana SHOTECK, druga inovacija, rezultat je, napominje, višegodišnjeg istraživanja i usavršavanja koje se provodi u samoj tvrtki.

Jedina kaciga bez vijaka

U kacigi su po posebnom rasporedu posloženi elementi koji prilikom udara projektila svojim deformiranjem apsorbiraju energiju udara, tako da se samo mali dio te energije prenosi na vojnika. Osim što su udobne za nošenje, imaju i odličnu provjetrenost, pa osobi koja je nosi nije vruće.

– I treće, proizveli smo prvu kacigu na svijetu bez vijaka, što je moja vlastita inovacija. Svako bušenje kacige narušava njezinu statiku, a naša se kaciga ne buši jer nema vijaka, koji također mogu biti ubojiti poput ispaljenih projektila iz oružja – ističe Šestan i dodaje da njihova kaciga zbog toga nema ni slabih točaka te da za 14 posto povećava područje zaštite glave.

Šestan-Busch jednim je dijelom potkraj prošle godine već i ušao na rusko tržište isporukom kaciga za potrebe ruske policije. Rusija se vrlo rijetko odlučuje za kupnju vojne opreme u inozemstvu, pa je sajam u Rusiji velik izazov i prilika. Uz ostale, kacige proizvedene u Prelogu, otporne na temperature od minus 31 do plus 54 Celzijeva stupnja, nose i talijanski karabinjeri, koji su od 18 ponuđača iz cijelog svijeta odabrali upravo Šestan-Busch. Tvrtka zapošljava pedesetak radnika i izvozi u više od 40 država.

Ključne riječi

Komentara 13

JA
jamanuša
12:15 22.10.2012.

ovo je jedan dobar primjer i dokaz da naši strčni ljudi znaju, samo proizvodnja koju tržište traži i ajmo dalje.

Avatar razocarani
razocarani
16:05 22.10.2012.

zasto nerade motoristicke kacige i druge sportske kacige ...???

KA
karambita
12:03 22.10.2012.

Sutra ce mo procitati....hrvatski kondomi najcvrsci na svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije