Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ upozorava

Hrvatska vlast prešućuje Nikolićev nasrtaj na vojvođanske Hrvate!

Ante Babić,Tomislav Đonlić
Foto: HDZ
1/2
08.09.2014.
u 22:11

U stranci ističu da ih više od Nikolića iznenađuju predsjednik Ivo Josipović te Milanovićeva vlada koji na takve ekscese ostaju ravnodušni.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić današnjim potezom doniranja ''bunjevačke čitanke i gramatike'' tiskane na ćirilici u Subotici nastavlja politiku Miloševićeva režima, a ta je rashrvaćivanje vojvođanskih Hrvata, upozorili su danas u Splitu  saborski zastupnik i predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine Ante Babić te predsjednik Odbora za odgoj i obrazovanje HDZ-a Tomislav Đonlić.

Istuču da ih više od Nikolića iznenađuju predsjednik Ivo Josipović te Milanovićeva vlada koji na takve ekscese ostaju ravnodušni.

Pasivnost SDP-a

- Nakon prošlogodišnje izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da su ''Bunjevci“ autohtoni narod, stigao je i novi čin velikosrpske politike u obliku tiskanja udžbenika na ''bunjevačkom“ jeziku i na ćirilici. Takva je politika u izravnoj funkciji razbijanja nacionalnog identiteta Hrvata u Srbiji - kazao je Babić i podsjetio da je ''ustavna obveza Predsjednika i Vlade RH da brinu o zaštiti hrvatskih nacionalnih manjina u drugim državama''.

- Tražimo od aktualnih vlasti - od predsjednika RH, ministrice Pusić, premijera Milanovića - da zaštite interese hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Više puta prozivali smo vladu da ako adekvatno ne reagiraju na ovakve protuhrvatske poteze službenog Beograda, onda zapravo prešutno odobravaju cijepanje hrvatskoga nacionalnog korpusa na ''Bunjevce'' i bunjevačke Hrvate - poručio je Babić.

Međudržavna komisija

- Pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji riješeno međudržavnim sporazumom između RH i RS te da je prema njemu Srbija sama trebala financirati zajamčene udžbenike na hrvatskom jeziku. Dok Hrvatska u potpunosti ispunjava sve potpisane točke tog sporazuma, Srbija malo toga poštuje! Pozivamo aktualnu vladu - koja u zadnje tri godine nije našla vremena sazvati sastanak međudržavne komisije koja nadgleda provedbu navedenog sporazuma, da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi se riješilo pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Umjesto da se hvali kako je hrvatske udžbenike dostavila u Beograd srbijanskom predsjedniku Nikoliću -dodao je Đonlić.
 

Komentara 41

MR
midnight rose
22:52 08.09.2014.

točno tako, ovaj Nikolič nas nije niti iznenadio, ali što je Josipovićem i Milanovićem?! Sramota, eto sada se vidi sve!

MX
MXLCLGTG
23:02 08.09.2014.

Pa hrvatska vlast vise voli Region pa zato skoro nista i ne reaguju

RA
rafaell
23:05 08.09.2014.

zašto se Vlahe u Hrvatskoj naziva srbima,kada su Vlasi iz Rumunjske a tamo je pismo latinica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije