Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životinje bez granica

Hrvatska udruga u dramatičnoj akciji spašavanja lava i vučice iz ratnog vrtloga u Ukrajini

Foto: Životinje bez granica
1/3
23.03.2022.
u 16:11

U jeku raketiranja i najžešćih borbi na istoku Ukrajine, volonter i predsjednica Životinja bez granica koordiniraju iz Lavova nemoguću misiju spašavanja divljih životinja!

Ne bježe od rata samo ljudi, živu glavu spašavaju i životinje. Dok kućni ljubimci relativno lako dođu na sigurno, obrgljeni rukama svojih vlasnika, stvari ne teku baš glatko za divlje životinje. Ipak, zahvaljujući hrvatskoj udruzi Žovotinje bez granica, lav Simba i vučica Akyla iz ukrajinskog Zaporižja stigli su na sigurno.

Akcija spašavanja odvila se uz pomoć dvoje dragovoljaca pripadnika britanske vojske koji imaju kombi dovoljno velik za smjestiti dva kaveza za transport životinja, a čitavu inicijativu spašavanja pokrenuo je ZOO Osijek. U pomoć je priskočila i lokalna organizacija UAnimals koja je osigurala financijska sredstva za spas životinja iz ratne zone. 

Spašavanje nije prošlo bez drame. Iako je plan bio dovesti lava i vučicu u ZOO Osijek, zbog birokrativnih problema i komplikacija oko papirologije, dan prije same akcije ovaj hrvatski zoološki vrt morao je odustati od preuzimanja Simbe i Akyle. Kako doznaje Telegram, problem je nastao jer lav i vučica u Ukrajini nisu bili u ZOO-u već u privatnom vlasništvu, samim time nisu mogle ući u zemlju Europske unije jer je transport moguć jedino među zoološkim vrtovima. Tako su u svega 20 sati morali pronaći novi smještaj za životinje i srediti sve potrebne dokumente.

Kako opisuju iz udruge Životinje bez granica, dok se rješavala potrebna dokumentacija s veterinarima u Zaporožju, tim iz Lavova, bez ikakvog iskustva kako postupati s divljim životinjama i bez pratnje veterinara, odlazi na tisuću kilometara dug put na ratno poprište kako bi spasili Simbu i Akylu. Jedina pomoć oko transporta su stručnjaci za lavove koji su dali upute kako postupati s lavom i vučicom prije nego što se krenulo u ovaj riskantan poduhvat.

Foto: Životinje bez granica

Predsjednica udruge Životinje bez granica koja iz Lavova koordinira cijelu misiju istodobno stupa u kontakt s organizacijama partnerima Born Free Foundation, AAP, EARS i na kraju Animals International koje se uključuju u akciju tražeći mjesto za prihvat životinja. Kako se cijela situacija odigravala preko vikenda, dogovori oko smještaja životinja staju dok se životinje doslovce ukrcavaju u kombi. Ipak, Animals International povezuje Životinje bez granica s udrugom Casa lui Patrocle - Animal Rescue iz Rumunjske. Tako su lav i vučica krenuli i sretno stigli u Rumunjsku.

Daljni plan za Simbu je da ide u utočište u Africi, ako je njegovo zdravlje dobro, a vučica Akyla će naći mjesto u utočištu u Rumunjskoj.

VIDEO Putin: Isporuka našeg plina Eurposkoj uniji moći će se plaćati samo u rubljima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije