Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U SMEDEREVU

Hrvatska, Srbija i Slovenija će pokušati graditi u Rusiji i Kuvajtu

kosor tadić pahor (1)
Foto: Halopix/PIXSELL
1/22
01.04.2011.
u 10:40

Premijerka Kosor na sastanku s kolegom Pahorom i predsjednikom Tadićem inzistirala na pitanju nestalih.

Jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske, Srbije i Slovenije bila je središnja tema današnjih razgovora predsjednika Srbije Borisa Tadića s premijerima Hrvatske i Slovenije Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom koji su održani u vili Zlatni breg kod Smedereva.

Poštovanje sporazuma
U zajedničkoj je izjavi rečeno da je dogovoren zajednički nastup triju zemalja na ostalim tržištima, posebno u prehrambenoj, drvoprerađivačkoj, građevinskoj, vojnoj i automobilskoj industriji. Rečeno je i da se razmišlja o mogućnostima otvaranja novih zajedničkih tvrtki koje bi iskoristile potencijale i resurse koje tri zemlje imaju, a cilj je nastavak jačanja gospodarstava. Kao mogućnosti za zajedničke nastupe triju zemalja spomenuti su projekti u Kuvajtu, građevinski projekti za potrebe OI i nogometnog prvenstva u Rusiji te projekti u Sjevernoj Africi.

– Gospodarstvo je izrazito važan element za stabilnost zemalja jugoistočne Europe. Svakako da je za Hrvatsku rješavanje sudbine zatočenih i nestalih uvijek nulto pitanje. Svi moramo uložiti maksimalne napore kako bi obitelji nestalih doznale istinu o svojim najmilijima. Očekujem da i u rješavanju toga problema odemo korak dalje. Euroatlantske integracije najbolje su jamstvo stabilnosti i sigurnosti svih zemalja – rekla je Jadranka Kosor.

Slovenski premijer najavio je da će 15. travnja u Brdu kod Kranja biti održan sastanak ministara pravosuđa svih zemalja jugoistočne Europe na kojem će se razgovarati o modelima i načinima borbe protiv organiziranoga kriminala. Pahor je najavio, ako se donese takva politička odluka, da će se maksimalno zalagati da Hrvatska do kraja lipnja završi pregovore za pristup EU te da Srbija do kraja godine stekne status kandidata.

Na novinarski upit je li se razmišljalo o povlačenju međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, Kosor je rekla da Vlada RH o tome nije razgovarala, ali i da se prije toga moraju ispuniti neki preduvjeti.

– Prije svega treba poštovati ranije potpisane sporazume o stabilizaciji te riješiti status nestalih. Političko okružje u Hrvatskoj o tome povremeno progovori, ali Vlada o tome još nije razgovarala. Mislim da idemo dobrim smjerom – rekla je Kosor.

Ni jedan nevin u zatvoru
– Kada je riječ o optužnicama za ratne zločine, Srbija će revidirati sve optužnice kako bi se utvrdilo pravo stanje. Očekujem i da Hrvatska analizira slučajeve optuženih za ratne zločine. To radimo prije svega kako se ne bi dogodilo da ijedna nevina osoba završi u zatvoru – rekao je Tadić.

Komentara 280

TA
tajkun
14:44 01.04.2011.

Zrakomlat koji si ti od te vesele ekipe??

ZO
zoki5
18:34 01.04.2011.

Kurvetina bila,Kurvetina ostala.Blago li ti Hrvatima sa futom na čelu

TA
tajkun
23:07 01.04.2011.

znao sam opet smo najebali,eto nama srbima opet neka jugoslavija,zice na granice i pustajte struju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije