Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2015. u 12:00

Do sada je bilo lako skrivati se iza zajedničkih odluka i osude ruskih akcija. Sada se moraju pokazati karte

Proslava pobjede nad nacizmom 9. svibnja u Moskvi, na koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao čelnike 68 država, bolje nego išta razobličuje sliku svijeta nakon izbijanja krize u Ukrajini. Do sada je bilo lako skrivati se iza zajedničkih odluka i osude ruskih akcija. Sada se karte moraju pokazati.

Amerika je, kao i prije glasovanje o primitku Palestine u Unesco, provela diplomatsku akciju ne zazirući ni od kršenja diplomatskih pravila, kritizirajući odluku češkog predsjednika Miloša Zemana da ide u Moskvu. Iz Rusije stižu ucjene da se bojkotom “pokazuje nepoštovanje prema borcima protiv nacizma” iako je taj aspekt prestao biti važan, a događaj se pretvorio u pokazivanje mišića. No njemačka kancelarka Merkel optužbu ne može zanemariti pa će 10. svibnja s Putinom položiti vijenac na Grob neznanog junaka u Kremlju. Uz Putina će sjediti “uobičajeni sumnjivci” – kineski predsjednik Xi Jinping, navodno i sjevernokorejski Kim Jong-un, ali i čelnik republike Srpske Milorad Dodik te srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Već se govori da je to šamar EU od kandidatkinje koja nikako da – osim verbalno – pokaže gdje želi pripadati. Istovremeno, Crna Gora sama uvodi sankcije Rusiji i bojkotira Putina. Na balkanskoj ruti je i Grčka – premijer Alexis Tsipras razmišlja o Danu pobjede, no on koristi Rusiju kao polugu u pregovorima s EU.

U takvoj konstelaciji teško da bi Hrvatska solirala iako valja podsjetiti da je hrvatska Vlada ignorirala poziv američkog veleposlanika da se ne ide na gospodarski summit u Rusiju. HDZ se tada jasno odredio da se u Moskvu ne treba ići, a u skladu s tim je i odluka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da ne ide na obilježavanja Dana pobjede. Hrvatsku će predstavljati veleposlanik Igor Pokaz, što je niska razina, ali ne znači bojkot. Slično će rješenje ponuditi, vjerojatno, i druge države. Nagađa se je li u Rusiju mogla otići Vesna Pusić, kojoj ruska podrška ključna u pokušaju da zasjedne na mjesto čelnice UN-a, no ovoga puta je rizik – okretanje zapadne alijanse protiv sebe – prevelik.

>> Rusija pozvala srpske vojnike da promarširaju Crvenim trgom

Komentara 11

Avatar airbizz
airbizz
17:57 10.04.2015.

zapadne organizacije poput nato saveza,mmf i svjetske banke su nažalost duboko ukorijenjene u naše političare.to nije nešto što je dobro,to su parazitske organizacije.svaka strana organizacija koja podriva neko društvo bilo to ekonomski,kulturološki,pa čak i umanjivanje ljudskih vrijednosti kod pojedinca,smatram neprijateljem.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
14:13 10.04.2015.

Tko je Zapad ili obrnuto nije u pitanju Pitanje je pravilno ponasanje u Vanjskoj Politici.Tko je Amerika da se nju I njenu Vanjsku politiku mora udovoljili I Zasto I po kojoj cijeni . Svaka Drzava bi trebala donosi ti svojuu odluku bez obzir a sto to Druga Drzava misli ali toga Danas Nema u praksi Radi sankcija koje dolaze od Drzava koje su se ujedinile zajedno u Vanjskoj politici da bi dominirala one koje neprihvacuju njihovu Vanjsku politiku to je to. Na temelju te Vanjske Politike je I doslo do Dva Svjetska Rata u kojima je Amerika profitirala na Racun EU . Dali nam jos treba takova Vanjska politika gdje se namjerno Optuzuje I namecu Sankcije da bi se Bankrotiralo one koji se suprostave Toj Americkoj Vanjskoj politici Koja uzdrzava Ameriku na tudji racun jer te manje Drzave nemaju izlaza da opstanu radi izolacije. Za Sada je samo ostala Kina I Rusija koje se nedaju pod noge Amerike I njene Vanjske politike koja nije dobar ni za nikoga osim Amerike koja Zivi na teretu svijeta koji je usao u Gustu Maglu I vrti se u krug.

AN
AntiFa666
13:22 10.04.2015.

istri ta parada je u cast palim borcima u drugom svjetskom ratu. ako netreba da se odrzava onda mozemo ukinuti i paradu za oluju.. rusija nije prekrsila nijedno obecanje, dok usa eu i nato nonstop krsr obecanja potpisana 1991 godine da se nato nece siriti na istok europe a sada su sve zemlje bivse udssr u nato-u! sve je to zapadna propaganda u koju nazalost vjerujete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije