Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi teret

Hrvatska se zadužila za novih šest milijardi kuna

vlada
Slavko Midžor/Pixsell
21.07.2011.
u 11:23

Od 1,34 milijarde kuna koje je Vlada uštedjela 889 milijuna kuna preraspodijelit će se unutar Ministarstva financija, a ostatak MUP-u, školstvu i Ministarstvu gospodarstva.

Država je prema planu izdala obveznice na domaćem tržištu, kunsku u vrijednosti od 1,5 milijardu kuna i euroobveznicu vrijednu 600 milijuna eura. Kunska je izdana na rok od pet godina uz kupon od 5,75 posto i prinos od 5,95 posto. Obveznica denominirana u euru izdana je na rok od 11 godina, kupon od 6,5 posto i prinos 6,88 posto. Interes ulagača bio je veći, za kunsku je bio interes upisa za 2,8 milijardi kuna, a za euroobveznicu 800 milijuna eura.

Iznos od ukupno šest milijardi kuna bit će namijenjen za pokriće dugova koji dolaze na naplatu ove godine te financiranje deficita. Zbog zaštite od međuvalutnih tečajnih promjena euroobveznice denominirane u dolaru izdane prošle godine u iznosu od 1,250 milijardi dolara, Vlada je donijela odluku da se ta obveznica konvertira u euro, pa tako taj dug više nije milijardu eura koliko je iznosio prilikom izdanja te obveznice nego 882,5 milijuna eura

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o preraspodjeli proračunskog novca na temelju ušteda u iznosu od 1,34 milijarde kuna. Iznos od 889 milijuna kuna preraspodijelit će se unutar ministarstva, a 548,7 milijuna kuna uštede su koje će se usmjeriti na tri ministarstva – MUP, Ministarstvo školstva i Ministarstvo gospodarstva te za obveze po kamatama i ovrhama.

Najviše se uštedjelo kroz materijalne rashode. Inače, u šest ovogodišnjih mjeseci prihodi su manji za 750 milijuna kuna, a ponajprije je razlog tome ukidanje kriznog poreza od kojeg se je prošle godine u istom razdoblju uprihodovalo 2,1 milijardu kuna. Ipak, u Ministarstvu financija kažu da se prihodi pune prema planu. U odnosu na isto razdoblje lani bolje se pune porezi od dobiti, dok je prihod od poreza na dohodak veći za 5,4 posto. I rashodi su, kažu u ministarstvu, kreću prema planu. Točni iznos deficita nije izračunat, ali su sigurni da će biti na planiranoj razini od 14,7 milijardi.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona o trgovini ukida se dosadašnje reguliranje radnog vremena i ono će biti propisano drugim zakonom, ponajprije onim o blagdanima. To bi značilo da bi trgovine blagdanom mogle raditi samo uz dozvolu. Novina je da će se djelatnošću trgovine moći baviti veći krug pravnih osoba, kao što su udruge, zadruge i razne ustanove. Za posao trgovca bit će potreban najmanji stupanj srednjeg obrazovanja, odnosno srednje obrazovanje u trogodišnjem razdoblju.

Komentara 121

Avatar comparator
comparator
14:30 21.07.2011.

Članak je tako štur i suhoparan ko popara bez kruha. Tko je dao lovu? Tko je ugovarao i tko nam je odobrio takvo samoubojstvo?

PA
patuljčica..
16:40 21.07.2011.

Što ste drugo očekivali? I još šest mjeseci tako, šest mjeseci tonemo, a ako ne bude pameti i opet pobijede ovi ...... pa, strah me i pomisliti.

Avatar Romano37
Romano37
12:03 21.07.2011.

Najviše se je štedjelo na umirovljenicima, kojima su crkavice zamrznute, jer nema niti onog bijednog usklađivanja. Sve je to bilo potrebno, da se puni crni fond nezasitnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije