Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJSNAŽNIJI VAL VRUĆINE OD '68

Hrvatska se u svibnju prije 20 godina 'kuhala i pekla' na čak 34 Celzijeva stupnja

toplinski val
Foto: Arhiva Večernjeg lista
01.05.2023.
u 14:47

Zbog iznenadih, „izvanserijski“ visokih temperatura za svibanj, broj liječničkih intervencija bio je udvostručen

I dok se u Hrvatskoj temperature trenutno kreću oko ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, južne dijelove Španjolske ovih je dana pogodio pravi toplinski val, s temperaturama višim od 30 stupnjeva. Rekordi se svakodnevno ruše u Andaluziji, a u Malaga je zabilježena temperatura viša od 32 stupnja.

No, svibanjske vrućine u Španjolskoj, o kojima sada pišu svjetske agencije, ne samo da nisu „nezabilježene“, nego su čak i zapisane u Večernjakovoj arhivi. Naime, u svibnju 2003. još je jači toplinski val snažno zapljusnuo Hrvatsku.

Tog su proljeća, prije 20 godina, bile izmjerene najviše svibanjske temperature zabilježene u posljednja tri desetljeća. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda priopćili su da su takve temperature zadnji put izmjerene 1968.godine. Najavili su da će se živa u termometru podići do čak 34 Celzijeva stupnja, a predviđalo se da će val vrućine potrajati još najmanje 10 dana.

Zbog iznenadih, „izvanserijski“ visokih temperatura za svibanj, broj liječničkih intervencija bio je udvostručen, a pomoć su najviše tražili kronični i srčani bolesnici te stariji, dok su oni imuni na vrućinu, uživali u početku sezone kupanja, o čemu svjedoči i fotografija snimljena tog svibnja, 2003. na splitskim Bačvicama.

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Komentara 3

SA
saneko23
10:41 01.05.2023.

Globalno zagrijavanje 1968? Kad je svjetska proizvodnja bila na 5% u odnosu na današnje? How Yes No... Zelena Klima mafija.

AI
airbender
18:49 01.05.2023.

Bilo 39 prošle godine u hladu na Viru. Pozz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije