Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica sa Slovenijom

Hrvatska pozvana na sud iako je izašla iz postupka arbitraže

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.03.2016.
u 07:00

Kovač: Nećemo nikoga slati. Hrvatska ne može biti zastupljena na tom sudu kad je izašla iz postupka arbitraže

Arbitražni sud u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije zasad nastavlja s radom po najavljenom rasporedu. Jučer je objavio kako u četvrtak namjerava saslušati obje strane te ih pozvao da pred panelom arbitara iznesu argumente za i protiv prestanka arbitraže. Prema ranije prihvaćenom rasporedu, svaka će strana imati pola dana da iznese svoje argumente. Hrvatska će svoje iznositi 17. ožujka ujutro, a Slovenija poslije podne, kaže se u priopćenju Arbitražnog suda.

Hrvatski je stav da je Slovenija svojim postupcima teško povrijedila Arbitražni sporazum te nepovratno kontaminirala postupak nedopuštenim i nelegalnim dogovaranjima ovlaštene predstavnice Slovenije Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekolca, što je objavio Večernji, nakon čega je Hrvatska pokrenula postupak za prestanak Arbitražnog sporazuma i od tada ga više ne primjenjuje. Hrvatski se sabor o tome jasno odredio jednoglasnom odlukom donesenom 29. srpnja 2015., a provedbene odluke o tome donijela je Vlada RH. O svemu tome obaviješteni su Slovenija i Arbitražni sud te Hrvatska više ne sudjeluje u arbitražnom postupku. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je kako Hrvatska neće nikoga slati na zasjedanje.

– Hrvatska ne može biti na tom sudu zastupljena kad više nije u tom postupku – rekao je ministar Kovač novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU. Kovač je također najavio da će uskoro posjetiti Sloveniju i razgovarati o nalaženju novog rješenje za spor oko granice. – Naći ćemo rješenje u duhu dobrosusjedskih, prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije – rekao je Kovač.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da mu je žao što Hrvatska neće imati svoje predstavnike, ali da se arbitraža može nastaviti i bez njezine nazočnosti.

– Nemamo plan B. Naš plan A je arbitraža. Za nas arbitražni postupak važi, tu nema dvojbe.

>> Erjavec: Bojkot Hrvatske ne mijenja ništa. Arbitraža može teći i bez nazočnosti jedne od strana

Komentara 13

HR
hromcan
08:23 15.03.2016.

Sad svi vide kako je Europa korumpirana svi samo vole novac......

Avatar mama mia
mama mia
07:26 15.03.2016.

Ma to će Miro rješit s prijateljskim susjedima na prijateljski način ako to Erjavec dozvoli ali ovaj neće ni čuti o prijateljskim savjetima gospodina Mire

KA
kajinx
11:00 15.03.2016.

Kovač: Nećemo nikoga slati. Bravo! Tako je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije