Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zajedničkoj izjavi

Hrvatska podržala snage SAD-a i Velike Britanije koje napadaju mete povezane s hutistima

U.S. and U.K. Armed Forces Conduct Air Strikes Against Houthi Military Targets in Yemen
Foto: U.K. MINISTRY OF DEFENSE/NEWSCOM
1/9
24.01.2024.
u 06:45

Uz Hrvatsku svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litva, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunjska te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države

Hrvatska je prvi put u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije koje – uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske – napadaju mete povezane s hutistima u Jemenu. U utorak su američke i britanske snage drugi put udarile na hutiste, skupinu koju podupire Iran, a koja od kraja prošle godine gađa međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Prvi napad na hutiste izveden je odmah nakon ponoći 12. siječnja. Hrvatska, s ostalim državama potpisnicama zajedničke izjave, osuđuje napade hutista na brodove i traži da oni prestanu, te osuđuje i opskrbljivače oružja koji snabdijevaju tu skupinu.

"Kao odgovor na kontinuirane nezakonite i bezobzirne napade hutista na plovila koja prolaze Crvenim morem i okolnim plovnim putovima, oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele su dodatne napade na osam ciljeva u područja Jemena pod kontrolom hutista, u skladu s inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoobranu i u skladu s Poveljom UN-a. Ovi udari osmišljeni su kako bi poremetili i degradirali sposobnost hutista da nastave s napadima na globalnu trgovinu i nedužne pomorce iz cijelog svijeta, a pritom izbjegavaju eskalaciju", kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje Hrvatska, a koji je objavila Bijela kuća. Uz Hrvatsku, svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litva, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunjska te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države.

"Više od trideset napada koje su hutisti pokrenuli na komercijalna i druga plovila od sredine studenog predstavljaju prijetnju svim zemljama koje se oslanjaju na međunarodni pomorski promet. Osuđujemo ove napade i tražimo njihov kraj. Također naglašavamo da oni koji hutiste opskrbljuju oružjem za izvođenje ovih napada krše Rezoluciju 2216 Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodno pravo. Međunarodni odgovor 22. siječnja na kontinuirane napade hutista pokazao je zajedničku odlučnost da se zadrže plovidbena prava i slobode te obrane životi pomoraca od nezakonitih i neopravdanih napada", zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

VIDEO Američka vojska zaplijenila je iransko oružje koje je bilo namijenjeno hutistima

Ključne riječi

Komentara 68

ZA
zagabria4
09:18 24.01.2024.

Ono kad se turistička zemlja petlja u sukobe sa kojima nema veze. Vrhunac b*dastoće

DU
Deleted user
08:18 24.01.2024.

A di smo tute mi neutralni? Ili je jednoumlje već došlo do te razine da se više niti ne smije biti neutralan.

DU
Deleted user
07:25 24.01.2024.

Tako da onda Hute mogu primati u velikim količinama. To je AP taktički napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije