Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIĆ prvi predsjeda

Hrvatska počela predsjedanje: prvo nastupaju vojnici, onda činovnici

Foto: MVEP
1/5
01.01.2020.
u 20:50

Idući tjedan u Zagreb, a potom i u Rijeku i Opatiju, dolazi i 50-60 stranih dopisnika akreditiranih pri EU u Bruxellesu

Točno šest i pol godina nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU, a s obzirom na to da je 1. siječnja svuda neradni dan te da institucije EU počinju raditi tek idući tjedan, vidljivih znakova početka hrvatskog predsjedanja u Bruxellesu nije bilo. Ali zato na društvenim mrežama jest, gdje se početak tog šestomjesečnog vođenja Vijeća EU obilježavao kreativnim oblicima sa(r)mopromocije: ovo (r) zbog toga što je i sarma, to neizbježno jelo na hrvatskim stolovima u ovo doba godine, stavljena u službu promocije hrvatskog predsjedanja na službenom profilu na Instagramu eu2020hr.

Marić predsjeda prvi

Prvi sastanci u Vijeću EU počinju u ponedjeljak, ali može se reći i da prije hrvatskih činovnika na scenu stupaju – vojnici. Jer, Vojni odbor Europske unije, najviše vojno tijelo u sklopu Vijeća EU, zasjeda u srijedu sljedeći tjedan, i to je zapravo prvi važniji sastanak nakon početka hrvatskog predsjedanja. Premda taj odbor ima stalnog predsjedatelja, talijanskog generala Graziana, i hrvatski predstavnik u tom odboru, vojni predstavnik RH u NATO-u i EU, kontraadmiral Predrag Stipanović, ima sada drukčiju ulogu. I već je za srijedu navečer, nakon tog sastanka, sazvan i svečani domjenak u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem. Prvo, dakle, vojnici, tek potom činovnici...

– Dat ćemo sve od sebe kako bismo pokazali da Hrvatska ima kapaciteta i vizije da bude na čelu tako važne organizacije – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Beču, gdje se prvi dan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nekako više osjetio nego u Zagrebu ili Bruxellesu. Ondje su, naime, danas bili i Jandroković, koji je na poziv šefa austrijskog parlamenta Wolfganga Sobotke bio na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara, i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je na pročelju zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beču svečano otkrivao kravatu, što je predstavljeno kao simbolično obilježavanje početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u Bruxellesu.

Prvi Hrvat koji će predsjedati nekim ministarskim sastankom u Vijeću EU neće biti Grlić Radman, premda je njegov sastanak Vijeća za vanjske poslove prvi na redu od ministarskih, nego ministar financija Zdravko Marić na sastanku Ecofina 21. siječnja. Grlić Radmanu ta uloga promiče jer Vijeće za vanjske poslove ipak ima stalnog predsjednika, visokog predstavnika EU Josepa Borrella. Nakon toga, do kraja siječnja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković održat će prvi sastanak Agrifisha, i dalje redom, po utvrđenom kalendaru.

U kalendaru onih događanja koja se ne odvijaju u Bruxellesu može se vidjeti da su, osim u Zagrebu, neki sastanci predviđeni i za Dubrovnik, poput sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i SAD-a 28. svibnja. I u Zadru, poput sastanka radne skupine za carinsku uniju, i u Opatiji, poput neformalnog sastanka ministara pomorstva. Ti su sastanci predviđeni po hotelima. Zasad, međutim, nismo pronašli informaciju ni o jednom sličnom sastanku istočno od Zagreba.

Zagreb, Rijeka, Opatija

Sljedeći tjedan u Zagreb, a potom i u Rijeku i Opatiju, dolazi i 50-60 novinara, stranih dopisnika akreditiranih pri EU u Bruxellesu, što je tradicija svakog predsjedanja, a u Hrvatskoj je za njih predviđeno da se susretnu i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović u tjednu nakon drugog kruga predsjedničkih izbora.

Predsjedanje Vijećem Europske unije prilično je birokratizirana procedura, ali je i politički značajna stvar. I nosi snažnu poruku ravnopravnosti svih država članica. Ravnopravnosti koja im pripada već samim automatizmom rotiranja Predsjedništva, ali i ravnopravnosti koju države mogu dokazati u praksi pokažu li da imaju kapacitet za kvalitetno obavljanje predsjedanja.

Hrvatska je preuzela tu ulogu u politički nabijenom trenutku za cijelu Europu, kad se formalno događa Brexit, prvi izlazak neke države članice iz članstva, kad počinje s radom nova Europska komisija s prvom predsjednicom u povijesti Europske unije, kad je princip multilateralizma na kojem je Unija zasnovana ozbiljno uzdrman i udarcima iz Washingtona, kad se finalizira novi višegodišnji proračun Unije i kad se EU pokušava okrenuti totalnoj ekologizaciji svoga gospodarstva i načina funkcioniranja u borbi protiv klimatskih promjena.

VIDEO Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Komentara 10

DU
Deleted user
21:24 01.01.2020.

Postavili kravatu na zgradu veleposlanstva u Beču, istog onog čija veleposlanica godinama zanemaruje činjenicu da se u poznatom dvorcu Schönbrunn ne mogu dobiti audio-vodiči na hrvatskom jeziku ( službenom jeziku EU) dok ,vjerovali ili ne, na servskom isti postoje, avskom isti postoje, a osoblje na ulazu smatra da je to ionako jedan isti jezik. Sramotno!

DE
derin
21:09 01.01.2020.

U svjetlu nedjeljnih izbora, popodne pročitah zanimljivu tvrdnju da Crna Gora nikad ne bi mogla raskrstiti s Srpskom pravoslavnom crkvom da nije dio NATO-a, a onda se sjetim da Milanović najavljuje da neće izvršavati NATO obaveze, čime doslovce udara na sigurnost države.

DU
Deleted user
21:25 01.01.2020.

danke šn. rajfajzn bank.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije