Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE JEDNOSTAVNO

Hrvatska otvorila granice: Kako u praksi izgleda dolazak turista i rezervacija hotela?

Na graničnom prijelazu s BiH prelasci su i dalje ograničeni na određene kategorije osoba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
13.05.2020.
u 12:55

Najveća slamka spasa za hrvatsko gospodarstvo jest turizam te je svima u interesu da se granice što prije otvore. Ipak, treba pravodobno informirati milijune turista koji planiraju ljetovati na hrvatskoj obali.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da turisti u Hrvatsku mogu slobodno dolaziti i odsjedati u hotelima i kampovima te da im je potrebna samo rezervacija koju su uplatili. 

Do nedavno se govorilo o COVID vizama i posebnim koridorima i da strani turisti neće dolaziti u Hrvatsku. No, čini se da ipak neće biti tako jer je Hrvatska otvorila granice, a polako s radom kreću i hoteli. 

Novinarka RTL-a odlučila je provjeriti što se točno događa i kako će se razvijati turistička sezona. Pretražujući internet, pronašla je kontaktne brojeve hrvatskih institucija namijenjenih turistima. Ipak, u Ministarstvu turizma nitko se satima nije javljao, a isto tako nitko se nije javljao ni na pozive iz Hrvatske turističke zajednice. 

Naposljetku se netko i javio, a novinarku je zanimalo kada iz Švedske najranije može doći u Hrvatsku.

Naime, rekli su joj da mora provjeriti na stranicama hrvatske Vlade kada će se otvoriti granice.

Ipak, na toj stranici informacija baš i nema. Što se tiče rezervacije smještaja, njih je lako naći samo u hotelima koji su u ponedjeljak otvoreni. No, ta brojka nije velika.

“Svjesni smo toga da su se gotovo sve strane rezervacije stornirale ili prebacile na jesen ili za sljedeću godinu, ali odlučili smo se otvoriti i krenuti korak po korak. Upita imamo više za jesen”, rekla je Duška Žižak, direktorica prodaje i marketinga hotela u Splitu.

Željka Stašić iz opatijske Turističke zajednice rekla je da im stižu dobre povratne informacije iz najjačih tržišta kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka. 

“Svi mi koji živimo pretežno od turizma htjeli bismo da turizam funkcionira, međutim sad to ovisi o epidemiološkim slikama pojedenih europskih zemalja u našem okruženju, Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka. Očekujem da će u nekom obliku doći do prijedloga za popuštanje mjera i otvaranje pojedinih granica”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Najveća slamka spasa za hrvatsko gospodarstvo je turizam te je svima u interesu da se granice što prije otvore. Ipak, treba pravodobno informirati milijune turista koji planiraju ljetovati na hrvatskoj obali.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:36 13.05.2020.

Znaci napokon smo došli razini prije nego svi ostanemo gladni i bez posla...

RE
RedTree
13:37 13.05.2020.

Dosad se više manje sve dobro odradilo na nacionalnoj razini, ali ova odluka o više manje slobodnom ulasku u zemlju je mislim loša i obiti će nam se od glavu već do 1.6.. Ili bar tjedan dana samoizolacije kao u Sloveniji ili potvrda testa da je negativan.

GO
gogs
13:37 13.05.2020.

bez turizma smo bili i '91. i '92 pa nas nije toliko opustošilo neodvijanje turizma koliko domaća pljačka.čemu sad ovo guranje sezone pošto-poto, za koji smo bijes onda bili zatvoreni dva mjeseca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije