Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
motiv za 1 euro

Hrvatska narodna banka objavila novi natječaj za kovanicu s motivom kune

Zagreb: Boris Vujčić dodijelio nagrade autorima najuspješnijih dizajnerskih rješenja hrvatskih eurokovanica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
14.02.2022.
u 22:32

Kako su naveli u priopćenju, likovnim rješenjem smatrat će se izrada idejnog i izvedbenog rješenja

Hrvatska narodna banka objavila je novi Otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini. 

Kako su naveli u priopćenju, likovnim rješenjem smatrat će se izrada idejnog i izvedbenog rješenja

Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o prijedlozima likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj osniva se Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini. Za članove žirija imenovani su ugledni hrvatski umjetnici i znanstvenici: red. prof. art. Petar Barišić, dr. sc. Tomislav Bilić, red. prof. art. Tomislav Buntak, dr. sc. Dragan Damjanović, Tatijana Gareljić, Kažimir Hraste, Vatroslav Kuliš, Lazer Rok Lumezi i red. prof. art. Ante Rašić. 

Koordinatorica rada žirija je viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo, a u njezinoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Sastav žirija od umjetnika i stručnjaka doprinijet će kvalitetnoj procjeni profesionalnih i umjetničkih dosega ponuđenih rješenja, navode iz HNB-a te dodaju kako će žiri razmotriti sve prijedloge likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj te odabrati najmanje tri, a najviše pet najuspješnijih prijedloga likovnog rješenja bez određivanja ranga. Nakon odabira, žiri će, uz pisano obrazloženje, dostaviti Komisiji za novac odabrane prijedloge te će, na poziv Komisije za novac, sudjelovati u daljnjem razmatranju predloženih likovnih rješenja.

Završni odabir prijedloga likovnih rješenja žiri je dužan izvršiti i dostaviti Komisiji za novac najkasnije do ponedjeljka 14. ožujka 2022. Ako žiri zbog bilo kojeg razloga ne može donijeti odluku u roku, završni odabir ovlaštena je utvrditi Komisija za novac.

Članovi žirija ostvaruju pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 2.000,00 kuna neto, dodaje se u priopćenju. 

Informacije o otvorenom natječaju za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini dostupne su na stranicama Hrvatske narodne banke.

VIDEO Plenković predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Ključne riječi

Komentara 4

LO
lonicera
22:48 14.02.2022.

Drago mi je da na euro stavljamo motiv kune.

LJ
ljudemisi
23:23 14.02.2022.

Hrvatska kriminalna banka sa kriminalcem vujčićem na čelu kojeg je postavio slučajni kriminalac koji su sa poznatim drugovima sudjelovali u organiziranom kriminalnom zločinačkom pothvatu i zadužili Hrvatsku za 100 milijardi i još toliko opljačkali.

BA
Barbasmora
23:05 14.02.2022.

Kuna je životinja, koja potice iz lipe nase Hrvatske i skoro ne zivi van nasih granica. I stranci kad vide našu kunu, odma pomisle na Lipu našu Domovinu Hrvatsku! Ali možda bi bio sv. Stepinac bolji motiv? Mozda Gospa Medjugorskaa ili Njezin Cro Sin? Ali i kuna je dobar motiv! Mogli bi skinut neku dobru fotografiju kune sa interneta i tako ustedit i nikome ne platit nenormalno visoke nagrade. Tako bi mogli taj novac poklonit RKCu! Samo je Bog iznad Hrvata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije