Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2015. u 12:00


Ako propadne euro, propast će Europa, poručila je kancelarka Merkel

Kaže se da samo budala uči iz svojih pogrešaka; mudar čovjek uči iz tuđih. Grci su mnogo toga uzeli od Nijemaca – njihov novac, njihove turiste i njihovo strpljenje – ali zaboravili su uzeti njihovu mudrost. Ovaj se citat pripisuje Ottu von Bismarcku, velikom pruskom državniku koji je niz malih i neorganiziranih država pretvorio u moćnu Njemačku. Mnogi ga povjesničari smatraju majstorom diplomacije te kompleksne politike na domaćem terenu. Otto von Bismarck svoju je ostavštinu gradio 30 godina.

S druge strane, povijest će grčkog premijera Alexisa Tsiprasa vjerojatno zapamtiti kao vrsnog lažljivca, lopova i prevaranta. U diplomatskom smislu, on je antidržavnik, odnosno obični neodgovorni lakrdijaš. Lagao je svojim biračima, prevario je svoje vjerovnike i mazao oči partnerima iz Europske unije. Bez obzira na ishod grčkog referenduma, Tsipras je u manje od godinu dana provedenih na vlasti nepopravljivo oštetio svoju državu.

Hrvatska bi se trebala zahvaliti Bogu na Tsiprasu. Desetljećima neuspješno tražimo treći put do ekonomskog blagostanja – put do vrha koji ne uključuje žrtvu, odgovornost i mukotrpan rad. Tsipras nam je pokazao da treća opcija ne postoji. Naše se opcije drastično razlikuju: možemo pratiti Grčku na putu do samouništenja ili možemo obratiti pažnju na Slovačku – i njezine reforme. Grčka možda puni novinske stupce, ali Slovačka dobiva ulagače, rast i prosperitet. Slovaci su poput nas, država je otprilike iste veličine, jednako su povezani s Katoličkom Crkvom i imamo zajedničku komunističku prošlost – međutim, oni ne dijele naš pesimizam i gubitak vjere u budućnost. Desetljećima smo ih neopravdano gledali svisoka i smatrali ih ružnijim i siromašnijim rođacima. Međutim, Slovačka cvate, a Hrvatska vene. U slučaju Hrvatske, vrijeme je da počnemo učiti iz tuđih pogrešaka, ali i vlastitih, jer je vremena sve manje.

>> Grčka neće isplatiti dug, građani prosvjeduju pred parlamentom

Komentara 13

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:11 30.06.2015.

S ovom Vladom bit ćemo i gori od Grčke...

BA
balic
13:37 30.06.2015.

anticenzura---- Da si ti kompas izgula i to odavno,ako si ga ikad imala sad si opet ovom gluposcu dokazala..Reci gdje mi automobile proizvodimo ,mobitele ,motore i garderobu na veliko. Da ne bi mozda tudju industriju kupnjom i ekonomiju uvozom podrzavali,blago tebi.Koliko je drzavnih textilnih firmi propalo,zatvoreno otjerano u stecaj zene Kamenskog.Mi ni stanove ne gradimo da bi ih prodavali i gradjevinarstvo su unistili..Uvozimo jeftinu robu koju skupo placamo .Od kafica se ne zivi i,danas sjede vise u kaficima nego sto rade.Ostavi se onog cega nisi vicna.

MA
Malenkost
12:26 30.06.2015.

S kim ti to zelis napraviti? S ovom politickom "Elitom" ide se u propast. Tko jos ima tu od politicara posten i neukaljan u korupciju? Pa i Karamarko trazi pomoc u Minhenu kod IFO instituta ! Nema HR Glava? Tu "Elitu i Inteligenciju" zaboravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije