Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Hrvatska može biti motor među zemljama u regiji'

Ivo Josipović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/9
05.12.2014.
u 12:25

- Koristi koje Hrvatska može imati od EU Strategije za jadransko – jonsku makroregiju su velike - kazao je Josipović.

- Koristi koje Hrvatska može imati od EU Strategije za jadransko – jonsku makroregiju su velike, i političke i gospodarske, a Hrvatska među zemljama u regiji, članicama EU i nečlanicama, može biti "motor"  - rekao je u petak u Rijeci na međunarodnoj  Konferenciji  "EU strategija za jadransko-jonsku regiju: Razvojne mogućnosti za regionalne i lokalne vlasti" predsjednik RH Ivo Josipović.

Predsjednik je posebno naglasio da je Strategija prilika za ubrzani gospodarski rast kroz pojačanu suradnju zemalja članica i da otvara mogućnost za učinkovito korištenje europskog novca za niz projekata  u energetici, infrastrukturi, turizmu. Usto, istakao je, riječ je o strategiji kojom se potiče suradnja država članica i susjednih država izvan EU-a i kao takva bi mogla znatno pridonijeti integraciji zemalja kandidata regije u EU za što se Hrvatska snažno zalaže te usklađenom razvoju regije sa 70 milijuna stanovnika.

Razvoj i suradnja u regiji

Domaćin skupa je Ivan Jakovčić,  izvjestitelj Europskog parlamenta za novu europsku makroregionalnu strategiju koja bi do kraja godine trebala biti usvojena od strane Europskog vijeća.  Strategija je pokrenuta s ciljem otvaranja nove perspektive za razvoj i suradnju četiri zemlje članice, Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije, i za zemlje koje još nisu članice EU, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju.  

Sudionicima Konferencije obratili su se ministar turizma Darko Lorencin, župani Istarske i Primorsko goranske županije,  Valter Flego i Zlatko Komadina, gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović koji su u svojim izlaganjima istakli da je strategija velika razvojna šansa za jadranske županije i gradove i Hrvatsku  u cjelini, poglavito za razvitak pomorskog gospodarstva, energetske povezanosti, zaštite okoliša , održivog turizma, sektorima koji će sigurno igrati ključnu ulogu u otvaranju radnih mjesta i jačanju gospodarskog rasta u regiji.

>>Josipović: Po pitanju Šešelja moramo biti principijelni

>>Ivo Josipović: Prvi demokratski statut SDP-a pisao na Račanov poziv

Komentara 42

ST
stric7
12:39 05.12.2014.

....metla je najavljena.....i spremna .....yusipoviću bi bilo mudro spavat u cipelama.....da nebi u velikoj brzini odskakutao bos

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:36 05.12.2014.

Močim vas približite nas Beču i Berlinu a maknite od yugoslavije .

CR
crocro
13:10 05.12.2014.

Gospodo, još nitko nije istaknuo koje su to zemlje regije. Regija kao pojam je nametnuta. Ako je nametnuta, barem bi ja želio znati kuda ja to pripadam, kojim zemljama me priključuju, kojem "regionu" pripadam. Da li je to regija Hrvatska pa sve istočno i južno. Da li je to regija Hrvatska pa sve okolo zemlje, naravno uključujući i Italiju, Sloveniju, Austriju i Mađarsku. Što je to regija? Molim definiciju te regije. Postavio sam javno zastupnicima pitanje da se odrede u Saboru što je to regija i da definiraju tu regiju koju su očito nametnuli. Mislim da samo oni znaju što je to regija i tko pripada toj regiji. Krajnje je vrijeme da i mii Hrvatski narod saznamo kome pripadamo i tko je naša regija i s kome se stalno mjerimo i uspoređujemo. Da li to možemo saznati, kako da to saznamo, od koga da saaznamo kome pripadamo, želimo znati tko su države naše regije. Da li su to države osim istoka i juga i države zapada i sjevera što bi trebalo biti po logici jer su i one u našem okruženju. Ali dajte ih imenujte, jer smo u sve većem uvjerenju da je naš "region" Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija. Zar bi to značilo na mi nemamo susjeda na zapadu i sjeveru i da li bi se ti zapadni i sjeverni susjedi složili s definiranim "regionom". Ako ne bi da li to znači da bi se distancirali od Hrvatske koja silno želi pribjeći "istočnom regionu". Ako smo europska država zašto definicija regije nije Hrvatska, Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska. Zašto moramo nagađati kome pripadamo. Molim saborske zastupnike ponovo da nam definiraju tko su države naše regije. Nemojte spominjati ime regije ili "regiona" a da ne znamo definiciju toga iritantnoga pojma. Ima li netko snage u Hrvatskoj nama građanima reći definiciju regije i tko pripada toj nedefiniranoj , nepoznatoj i zagonetnoj regiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije