Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati eurostata

Hrvatska među pet najposjećenijih zemalja u EU: Moguće podizanje paušala zbog prenapučenosti turistima

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
12.01.2024.
u 23:00

Naši gradovi mogu, kako bi potencijalno vlasnike stanova odvratili od kratkoročnog najma, podići paušal za turistički najam stanova, što je Zagreb, primjerice, i napravio

Španjolska Andaluzija, hrvatski Jadran i francuska Île de France prošlog su ljeta bile najpopularnije destinacije za rezervaciju smještaja preko online platformi. U drugom kvartalu 2023. točnije, kako donosi Eurostat, koji je u svoju analizu uključio četiri platforme za kratkoročni najam; Booking, Airbnb, Expediju i TripAdvisor.

Ograničeni najam

Statistički ured EU na Jadranu je u spomenutom razdoblju izbrojio 6,5 milijuna noćenja, u Andaluziji 7,1 milijun, dok ih je u francuskoj regiji "odrađeno" 5,8 milijuna. A osim što je dio Hrvatske u "top 3" najpopularnijih destinacija što se kratkoročnog smještaja tiče, sama država kao cjelina u trećem tromjesečju lani smjestila se među prvih pet najposjećenijih zemalja u Europskoj uniji. Prva je Francuska sa 65,4 milijuna "kratkoročnih noćenja", druga je Španjolska, treća Italija, mi smo četvrti s ostvarenih gotovo 25 milijuna noćenja, dok je iza nas Grčka s otprilike dva milijuna noćenja manje.

VEZANI ČLANCI:

Sve su navedene zemlje zabilježile rast posjećenosti u odnosu na isto razdoblje 2022., a gleda li se EU u cjelini, u prvih devet lanjskih mjeseci noćenje na internetskim platformama rezervirano je 546,2 milijuna puta, 12 posto više nego u istom razdoblju preklani. Točnije, toliko je noćenja ostvareno jer rezervirati se, naravno, odjednom može i više noći. Dakako, najčešće su se preko Bookinga, Airbnba, Expedije i TripAdvisora bukirali privatni smještaji, odnosno apartmani ili sobe, koji su turistima u određenim europskim gradovima sve manje dostupni. Odlučuju se metropole na ograničenja noćenja, prvenstveno gradskim jezgrama zbog prenapučenosti turistima, a onda i zbog činjenice da stanovi koji idu u kratkoročni najam, nisu dostupni onima koji bi ih eventualno iznajmljivali dugoročnije.

Beč je jedan od gradova koji će od ovog ljeta uvesti pravilo o turističkom iznajmljivanju najviše 90 dana godišnje, a takvo ograničenje dijelovi austrijske prijestolnice imaju još od 2018. godine. I Berlin je trenutačno na 90 dana, kao i London, s tim da se u potonjem kratkoročni najam može nuditi tijekom čitave godine, ali za to se plaća posebna naknada. Pariz, Barcelona i München također ograničavaju broj dana tijekom kojih su apartmani dostupni turistima, a i Firenca se odlučila na taj potez nakon što je utvrđeno da je od 11 tisuća stanova za kratkoročni najam, njih osam tisuća u staroj gradskoj jezgri.

Može dizanje paušala

Da se zabrani iznajmljivanje turistima barem nekretnina smještenih u stambenim zgradama, lani je predložio makarski gradonačelnik Zoran Paunović, koji sam takvo pravilo za svoj grad ne može uvesti. Takav tip regulacije moguć je samo na državnoj razini, odnosno ona je ta koja eventualne ovlasti za ograničavanje iznajmljivanja može dati gradovima kroz promjenu zakona, a kako su nam neslužbeno jučer rekli u Ministarstvu turizma, o tome se trenutačno ne razmišlja. Kako su nam pojasnili, gradovi mogu, kako bi potencijalno vlasnike stanova odvratili od kratkoročnog najma, podići paušal za turistički najam stanova, što je Zagreb, primjerice, i napravio. 

VIDEO Mala podravska općina Legrad  za bolju demografsku sliku i zadržavanje mladih parova s 1000 eura pomaže umjetnu oplodnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije