Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEROŠ SE POHVALIO

Hrvatska ima novi 'alat' u borbi protiv najtežih bolesti: 'Želimo poboljšati šanse za izlječenjem'

Zagreb: Zbog novih slučajeva trovanja Vili Beroš dao je izjavu za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
04.02.2024.
u 10:27

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje Pravilnik o načinu prikupljanja dokumentacije i praćenju ishoda liječenja lijekom s popisa posebno skupih lijekova, a nakon toga i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja registra.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, u javni zdravstveni sustav uvodi se sustavno praćenje ishoda liječenja i uspostava registara. Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje Pravilnik o načinu prikupljanja dokumentacije i praćenju ishoda liječenja lijekom s popisa posebno skupih lijekova, a nakon toga i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja registra. 

- Povjerenstvo za uspostavu sustava praćenja ishoda liječenja Ministarstva zdravstva uspostavlja pravni temelj prema praćenju i vrednovanju ishoda, te individualnom liječenju svakog pacijenta kako bi se pružila najbolja moguća zdravstvena skrb u odnosu na pojedinu bolest i poboljšale šanse za izlječenjem - najavio je ministar Vili Beroš.

U svom priopćenju navodi da se uvođenjem sustavnog praćenja ishoda liječenja omogućuje i evaluacija ishoda liječenja pojedinim lijekovima i bolja povezanost sudionika u zdravstvenom sustavu. Ovom specifičnom reformskom mjerom uspostavit će se ujednačeno i kontinuirano praćenje primjene lijekova, ali i evaluacija ishoda liječenja u odnosu na znanstveno utemeljene dokaze kojima je određena smjernica propisivanja, kao i evaluacija ishoda u odnosu na predočenu farmakoekonomsku studiju.  

- Hrvatska ima visoku dostupnost lijekova, vrhunske stručnjake, a praćenje ishoda liječenja pridonijet će povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedično financijsku održivost. To znači i uspješniju borbu protiv glavnih javnozdravstvenih problema i zadovoljstvo pacijenata - kaže Beroš.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije