Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog MORH-a

Hrvatska će dobiti 39 novih generala mimo predsjednice!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
16.03.2018.
u 13:28

Kakvo je to ispravljanje nepravde ako 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52 ne dobiva ništa!?

Sudeći prema Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada jučer prihvatila i uputila u saborsku proceduru, Hrvatska dobiva 39 novih generala!

U članku 89. kaže se, naime, da “osobe kojima je do 31. prosinca 2003. prestala djelatna vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu ovoga Zakona prevode se po sili zakona u čin brigadnog generala”.

“Ispravljanje nepravde”

Osim po broju novih generala, vijest je neobična i po tome što bi stožerni brigadiri bili promaknuti u viši čin “po sili zakona”, mimo redovite procedure i mimo odluke vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović. Kako smo već pisali, MORH ističe da te osobe ne dobivaju nikakva nova financijska prava, a svoj prijedlog opravdava “ispravljanjem nepravde” koja je stožernim brigadirima učinjena zakonom iz 2002., kad njihov status nije bio riješen. No dugogodišnji pobočnik predsjednika Tuđmana i pročelnik Vojnog kabineta trojice predsjednika Republike umirovljeni general-bojnik Krešimir Kašpar, kojega smo zamolili za komentar, tvrdi nešto posve drugo.

– Ako je prijedlog iz siječnja ove godine, koji je predvidio da neki stožerni brigadiri stječu mogućnost da ih se “oslovljava” kao brigadne generale, bio nakaradan i djelomično nepravedan, onda je ovo sada apsolutna nepravda! Hrvatska dobiva novih 39 brigadnih generala administrativnim prevođenjem i bez ikakva uključenja predsjednice Republike – kaže Kašpar i napominje kako se ovime dodatno smanjuje ustavna uloga predsjednice Republike.

Kašpar napominje kako je određen broj stožernih brigadira doista bio na generalskim mjestima i da bi takvima generalski čin, makar kao počast, i pripadao, ali samo ako bi se to utvrdilo u transparentnom postupku i na temelju dokumenata, a ne automatizmom.

– Ovako kako se predlaže, 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52, među kojima su i neki koji su također bili na generalskim mjestima, ne dobiva ništa. Pa kakvo je to onda ispravljanje nepravde?! – pita se Kašpar.

Usvoji li Sabor ovaj zakonski prijedlog, novi generali postat će npr. Stjepan Adanić, Božo Kožul, Ante Kotromanović, Đuro Matuzović, Kornelije Brkić, Tomislav Družak, Ivica Lučić, Miroslav Prce, Renato Romić, Željko Šiljeg i njih još 29, a generalski čin neće dobiti npr. Mile Dedaković, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Marjan Biškić, Tomo Bogović, Rajko Dumančić, Igor Fistonić, Stanislav Krulić, Rudolf Perešin, Mladen Vragotuk i njih još 42.

Nove podjele

Ovdje moramo napomenuti kako nije isključeno da bi u nekoj transparentnoj proceduri svih 39 stožernih brigadira dobilo generalski čin, ali zvuči nevjerojatno da nitko od ostalih pedeset dvojice brigadira ne zaslužuje najviši čin.

– Naša bi javnost trebala apelirati na zdrav razum i dobronamjernost naših zastupnika, jer sada je na njima konačna odluka, da se predmetni članak doradi ili promijeni – ističe Kašpar i predlaže da se nepravda ispravi tako da se stožernim brigadirima, u transparentnom postupku, dodijeli čin počasnoga brigadnog generala. Prođe li ovaj prijedlog, smatra, “stvorit će se nove podjele i nepravde umjesto toliko potrebnog zajedništva”.

Komentara 46

HO
horton
13:56 16.03.2018.

SAD - 315 generala, što predstavlja 0,06%vojske. Na hrvatskih 15.000 vojnika (ako imam dobar broj) 0,06 posto iznosilo bi 9 generala.

DU
Deleted user
13:32 16.03.2018.

...hahaha ...malo je to. treba ih makarduplo više

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
13:56 16.03.2018.

hebate kad sad opet rukne rat vojnici nam nece ni trebat na prvoj crti ce biti sami GENARALI..ahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije