Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Hrvati tolerantni prema transrodnim osobama

Sarajevo: Pod sloganom "Ponosno zajedno" održana četvrta Povorka ponosa
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/6
23.02.2024.
u 08:37

Istraživanje je pokazalo da 35 posto građana podržava pravo na operaciju promjene spola na teret HZZO-a

Više od trećine građana u potpunosti prihvaća transrodne osobe, pokazalo je prvo hrvatsko istraživanje o stavovima prema transrodnim osobama, koje je provela Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba kolekTIRV.

Rezultati istraživanja, koje je na reprezentativnom uzorku metodom telefonske ankete provela agencija Ipsos, pokazali su znatnu razinu prihvaćanja transrodnih osoba među hrvatskim stanovništvom. Njih 80 posto izrazilo je pozitivan ili neutralan stav prema transrodnim osobama. Gotovo 40 posto građana u potpunosti prihvaća transrodnost, smatra je prirodnom pojavom i jednim od mogućih osjećaja rodne pripadnosti, a samo 11 posto misli da je to bolest koju ne treba prihvaćati i treba je liječiti.

Više od polovice ispitanika smatra da transrodne osobe trebaju imati pravo odabira spola u osobnim dokumentima, pravo na korištenje toaleta spola u kojem se osoba izjašnjava te zapošljavanja na poslovima koji uključuju izravan rad s djecom. 

Cilj kampanje "Ja sam kao ti", koju je podržala i pjevačica Severina Vučković, bio je informirati i osvijestiti javnost o izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u društvu, rečeno je na konferenciji za novinare.

POVEZANI ČLANCI:

Izvršni koordinator udruge kolekTIRV Espi Tomičić istaknuo je kako je kampanja poziv na podršku transrodnim osobama u ostvarivanju njihovih prava, radi stvaranja inkluzivnog društva koje uvažava sve različitosti.

– Želimo istaknuti to koliko smo svi slični, ali i ono što je transrodnim osobama uskraćeno, a ne bi smjelo biti. Rezultati koje smo dobili puno su pozitivniji nego što smo očekivali i daju nam za pravo da transfobnim i homofobnim aktivistima poručimo kako im nije mjesto u tijelima i institucijama koje odlučuju o pravima transrodnih osoba – poručio je Tomičić. Istraživanje je pokazalo i kako 40 posto ispitanika podržava pravo na posvajanje djece, a 35 posto pravo na operaciju promjene spola na teret HZZO-a.

Komentara 1

GO
goran2hr
12:26 23.02.2024.

Ako ćemo vjerovati anketi 35% Hrvata podržava to na račun HZZO-a. Ali to znači i kako 65% Hrvata to NE podržava. Demokracija?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije