Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švicarska nakon referenduma

Hrvati, Rumunji i Bugari najjeftinija radna snaga

radna snaga
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
12.02.2014.
u 13:30

Švicarska bi nakon referenduma upravo na najmlađoj članicimogla početi primjenjivati odredbe o ograničavanju dolaska radnika iz EU

Nakon što je na referendumu izglasala uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, Švicarska bi mogla izgubiti pravo sudjelovanja u cijelom nizu europskih programa teških i nekoliko milijardi eura. Među njima je i europski istraživački program Horizon 2020, kao i program razmjene europskih studenata. Gotovo je sigurno da EU unilateralno neće izbacivati Švicarsku iz ovih programa, već će čekati da službeni Bern prvi prekrši svoj dio obveza.

A to bi se moglo dogoditi upravo na odnosima Švicarske i Hrvatske. Naime, Švicarska bi uskoro trebala s Hrvatskom, kao najnovijom članicom EU, potpisati sporazum o ukidanju prepreka za međusobni dolazak radnika. Sporazum kakav je već potpisan između Berna i ostalih 27 članica EU, sporazum protiv kojega su Švicarci i izašli na referendum protekle nedjelje.

Raskid dvaju ugovora

Vlada u Bernu, koja se protivila referendumu i koja je pozvala Švicarce da glasaju protiv prijedloga desničara o uvođenju kvota, mogla bi potpisati sporazum i prije nego referendumski rezultat zaživi u okviru zakona. Ili bi mogla odbiti potpisivanje, što bi izazvalo reakciju Europske unije. Službeni Bruxelles ne bi odmah raskinuo sve ugovore sa Švicarskom, ali bi je izbacio iz programa Horizon 2020 i Erazmus, čime bi ova zemlja ostala bez oko milijarde dolara.A da Švicarskoj vjerojatno neće biti lako potpisati sporazum, i da Hrvatsku vide kao zemlju koja im prijeti jeftinom radnom snagom pokazuje i slučaj koji je upravo ovoga trenutka aktualan u Kanadi.

Naime, tamošnja je tvrtka PPJV na naftnom polju u Edmontonu otpustila 65 kanadskih radnika, zamijenivši ih dva do tri puta jeftinijim radnicima koji su pristigli iz Hrvatske.– Pozvali su naše dečke u ured i rekli im da odlaze, da za njih više nema posla. Kada su izlazili sa sastanka, radnici koji su ih trebali zamijeniti već su čekali u hodniku – kaže kanadski sindikalac Gil McGowan. Pokazalo se da je riječ o ljudima koji su radnu i dozvolu boravka u Kandi dobili radi obavljanja posla za koje interesa među kanadskim radnicima – nema. Tvrtka je pak ovu odluku malo drugačije protumačila pa je otpustila kanadske zaposlenike koji su radili po satnici od 36 dolara i zaposlila znatno jeftinije Hrvate.

Problem u Kanadi

Pojedine zemlje do sada su gledale Rumunjsku i Bugarsku kao izvorište jeftine radne snage. Sada se tome pridružuju i Hrvati.

– Iako je kod nas standard viši nego u Rumunjskoj ili Bugarskoj, još uvijek je znatno niži nego u razvijenijim zemljama Europske unije ili u Kanadi, pa će ovakvih primjera biti sve više – kaže sociolog Stjepan Bašić. Ipak, ovih 65 radnika iz Hrvatske na poslu se ipak neće zadržati. U sve se uplela i država poslavši svoje inspekcije, pa će radnici pristigli iz Hrvatske ipak biti prebačeni na poslove koji Kanađane ne zanimaju. Otpušteni radnici bit će pak vraćeni na svoja radna mjesta.– Pokušavamo s našim nekadašnjim zaposlenicima stupiti u kontakt, ali to nije jednostavno. Ipak, svima ćemo ponuditi povratak na posao po starim uvjetima – tvrde u PPJV-u, svjesni da im zbog njihovih postupaka prijete velike kazne.Upravo zbog cijene rada Švicarska bi mogla odbiti potpisati sporazum bez obzira koliko je to koštalo.

>> Hrvatski radnici oduzeli posao Kanađanima

Komentara 8

XA
xaron
18:02 12.02.2014.

Jako los članak. Miješa kruške i jabuke, tj. Kanadu i Svajcarsku u kojima su potpuno drugačije situacije. Nema naftnih polja u Edmontonu ( kako vi pišete ) , to se radi o Fort McMurrey - Atabaska, sto je stotine kilometarara sjevernije. Plaće su tamo visoke ali su i uslovi užasni. Divlji Zapad je za njih zabavni park. Kanada traži stalne radnike koji tu žive , kupuju kuće , aute..dakle one koji su se tu naselili , a samo iznimno tolerise privremene koji odrade, pokupe lovu i odu doma. Svajcarska je tu potpuno suprotna. Neće naseljenike, nego radnike koji će odraditi , biti plaćeni i otići iz njihove lijepe zemlje.

Avatar AlbanSkenderaj
AlbanSkenderaj
16:52 12.02.2014.

Najeftinija radna snaga smo mi Bosanci.I najbolja.I najači.Znam to jer sam radio u Švicarskoj.Plaćali me upola manje od ostalih.Al kad treba zapet,ajmo Meho. Kakvi Rumunji i Bugari.Te nitko i neće.Same ljenčine i zabušanti.

AA
aabbcc
15:42 12.02.2014.

Poslodavci obozavaju jeftinu robu a kupce svoje robe uce da skupa vrijedi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije