Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOŠTRAVANJE U BIH

Hrvati ogorčeni, OHR stao iza SDP-ova državnog udara u BiH

'08.12.2010., HDZ BiH, Mostar, BiH - Sastanak stranaka HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Covic i Bozo Ljubic.  Photo: Zoran Grizelj/VLM'
'Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL'
28.03.2011.
u 20:13

Odluka o vlasti u FBiH prepuštena Ustavnom sudu koji je pod utjecajem stranaca i bošnjačkih stranaka

Na licima Hrvata u Bosni i Hercegovini jučer se iščitavala ogorčenost i zabrinutost. Ogorčeni su bili zbog pravnog, političkog i ustavnog nasilja koje se jučer konačno demaskiralo u odluci visokoga međunarodnog predstavnika Valentina Inzka koji se stavio na stranu SDP-a i bošnjačkih stranaka koji su praktično izveli državni udar u zemlji, što je potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine kazavši da su predsjednik i nova Vlada izabrani nezakonito.

>>Pobuna Hrvata: Nećemo kupovati bošnjačke proizvode

Sami kontradiktorni
I upravo je Inzkov ured visokog predstavnika (OHR) poništio odluku državne institucije SIP-a jer nije odgovarala volji bošnjačke većine. Dio međunarodne zajednice samo je potvrdio da je cijelo vrijeme i OHRabrivao SDP i praktički čvrsto stajao iza njega.

Osude etnocida Hrvata
OHR je svoju odluku opravdao time da se ne smije dopustiti blokada vlasti kakva se dogodila kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučili blokirati izbor svojih zastupnika u federalni Dom naroda iz županija u kojima su te dvije stranke osvojile većinu na izborima u listopadu 2010.

U svojoj birokratskoj odluci OHR je zapravo pilatovski oprao ruke od naroda pozivajući se čak i na svoja ranija tumačenja koja je osporio Ustavni sud Federacije BiH. Naime, i Ustavni sud je 2007. ocijenio, jednako kao i SIP, da se vlast u Federaciji ne može uspostaviti bez izbora svih izaslanika iz županijskih skupština. Sada se pak očekuje, jer Ustavni se sud FBiH nalazi pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i bošnjačkih stranaka, da će se proglasiti nenadležnim. Dva su HDZ-a najavila da će odgovoriti hrvatskim narodnim saborom i nepriznavanjem vlasti u Sarajevu. Jučerašnju odluku OHR-a ocijenili su kao pretvaranje Federacije u bošnjački entitet uz etnocid nad Hrvatima. Najavili su otpor takvim pokušajima.

Komentara 337

IV
ivo33hzhb
21:48 28.03.2011.

Vec me je bilo strah da ce nas SIP zaustaviti na putu ka Herzeg-Bosni i vratiti opet u Federaciju. Bravo Inzko tvoja odluka ce sigurno ohrabriti i Ustavni Sud da pokaze svoje pravo lice i pogazi volju Hrvata. Pa ce satim i naj vece skepticare u MZ da uvjeri da i Hrvati moraju imat svoj komad BiH da napokon budu ravnopravni.!!!!!

OB
-obrisani-
21:48 28.03.2011.

Za sve su krivi pokvareni hrvati u sdp-u i hns-u...nisu puno bolji ni oni u hss -u i hsls-u...takvi su sirili neslogu..ja sam Slavonac i divim se Hrvatima iz BiH...

OB
-obrisani-
00:27 29.03.2011.

ma svi Bogovi da cuvaju biH ne mogu je spasiti! Amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije