Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH OD NUKLEARNOG NAPADA

Hrvati masovno traže tablete joda. Pitali smo stručnjake tko ih smije koristiti

Osijek: Osje?ani po?eli kupovati jod koji se uzima u slu?aju radijacije
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
01.03.2022.
u 19:54

Tablete joda u ljekanama traže uglavnom stariji građani, no njima se one ne preporučaju. Namijenjene su djeci i osobama do 40 godina starosti.

Nakon izrečenih prijetnji nuklearnim napadom, građani diljem Europe, pa i u Hrvatskoj, pohrlili su u ljekarne tražeći tablete joda. Ljekarne koje imaju galenski laboratorij naručile su kalij jodid, supstanciju od koje bi mogli proizvesti lijek koji djecu i mlađe osobe štiti od raka štitnjače u slučaju izloženosti radioaktivnom zračenju.  

– Naručili smo supstanciju od koje će naši tehničari pripremiti lijek. Zaista mislimo da neće trebati, ali da se ne dogodi da nemamo – potvrdio je Dalmatinskom portalu Ante Mihanović, ravnatelj Županijskih ljekarni.

– U slučaju potrebe, galenski laboratoriji mogu pokriti manjak lijeka. Međutim, nema potrebe za navalom na lijek koji nije za sve pacijente i mnogima može više štetiti nego koristiti. Neki su ga već konzumirali, a lijek se inače treba uzeti sat vremena prije ili sat poslije izloženosti radioaktivnom zračenju – kaže nam mag. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Podsjetila je da je predviđen za ljude u radijusu od 15 i 20 kilometara od mjesta eventualne nuklearne katastrofe.  

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tablete joda u ljekarnama traže uglavnom stariji građani, no njima se one ne preporučuju. Namijenjene su djeci i osobama do 40 godina starosti.  

– Građani se ne bi trebali samoinicijativno i na svoju ruku upuštati u nabavu kalijevog jodida, a pogotovo ne bi trebali nabavljati neke pripravke, čudne otopine joda i slično jer mogu napraviti štetu svom organizmu. Prevelika količina joda isto tako utječe na rad štitnjače – kaže mag. Martina Kranjec Šakić, pročelnica bolničke ljekarne KBC Sestre milosrdnice. Nema potrebe samoinicijativno nabavljati kalijev jodid, dodaje,  jer ako dođe stvarno do neke veće prijetnje u Europi, za to postoje protokoli.

Opisuje kako je jod supstrat za proizvodnju hormona štitnjače i kod uzimanja kalijevog jodida organizam koristi taj jod za proizvodnju hormona štitnjače. Organizam zasićen jodom iz tableta pri izloženosti radioaktivnom zračenju ne bi apsorbirao radioaktivni jod. Međutim, starijima od 40 godina ne preporučuje se uzimanje tableta joda jer oni nisu u pojačanom riziku od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom zračenju, dok istodobno imaju veću vjerojatnost za alergijske reakcije ili štetne učinke kalijevog jodida, objašnjava se na stranici američkog CDC-a.

Hrvatska ljekarnička komora dala je priopćenje na temu pojačanog interesa za pripravke s jodom:

 "Zbog nešto povećanog interesa građana o mogućnosti kupnje i eventualne primjene pripravaka s jodom u slučaju izlaganja radioaktivnim izotopima joda donosimo neke važne informacije:

  •     Kritičan organ za jod je štitnjača. U slučaju izlaganja radioaktivnim izotopima joda, oni se nakupljaju u štitnjači. Nakupljanje radioaktivnih izotopa joda u štitnjači povezano je s povećanom mogućnošću razvoja tumora štitne žlijezde, bolesti koja je izlječiva.
  •     Nakupljanje radioaktivnih izotopa joda u štitnjači može se spriječiti blokiranjem rada štitnjače primjenom ne-radioaktivnog joda. Međutim, ta mjera je povezana s rizicima od razvoja nuspojava – od utjecaja na rad štitnjače do poremećaja srčanog ritma, poremećaja u probavnom sustavu i drugih.
  •     Potencijalna korist prevencije jodom najveća je u mlađoj populaciji (novorođenčadi, djece i osoba mlađih od 40 godina), no kod primjene joda potrebno je pozorno praćenje funkcije štitnjače kako bi se izbjeglo trovanje i poremećaji rada drugih organa.
  •     U slučaju potrebe za primjenom bilo kakvih mjera zaštite, na snagu stupaju protokoli koje svaka zemlja ima u pripremi, u svrhu pravovremenog reagiranja i zaštite stanovništva.

Kako bi svi građani dobili odgovore na pitanja o primjeni joda i pripravaka s jodom, potrebno je dati im točne i objektivne informacije kako bi na temelju dokaza i relevantnih informacija mogli donijeti odluke o svom zdravlju i sigurnosti", stoji u njihovu priopćenju.

U uputama o lijeku za tablete kalijevog jodida tvrtke Sandoz, među ostalim, navedene su i nuspojave tog lijeka. Moguće je povećanje štitnjače (jodna gušavost), osobito u novorođenčadi, povećanje funkcije štitnjače (hipertireoidizam) i smanjenje funkcije štitnjače (hipotireoidizam).

Moguće su i reakcije na koži (osip), trovanje jodom (jodizam), alergijske reakcije, mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu. Pojava većine nuspojava i toksičnosti povećava se s dozom i trajanjem terapije, osim u slučaju ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije).

Nepoznata je učestalost, među ostalim, i nuspojava kao što su povećanje limfnih čvorova, upala štitnjače, višak hormona štitnjače (tireotoksikoza), oticanje kože čitavog tijela (miksedem), povećanje štitnjače s većim brojem čvorića (multinodularna gušavost), povećana kiselost krvi (metabolička acidoza), poremećen odnos iona u krvi (negativni ionski procjep), poremećaj srčanog ritma, sustavna upala stijenki krvnih žila (nodozni poliarteritis), upala stijenki krvnih žila (vaskulitis),  plućni edem, otežano disanje, iznenadni grč mišića dušnica koji sužuje dišne puteve (bronhospazam), promuklost, bolest koja je obilježena nastankom mjehura (bulozni pemfigoid), bolest kože obilježena nastankom mjehurića, čvorića i promjena nalik na koprivnjaču (herpetiformni dermatitis), nastanak kožnih promjena u obliku gnojnih čvorića (jododerma), oteklina potkožnog tkiva (angioedem), koprivnjača, genetski određena kožna bolest obilježena nastankom gnojnih čvorića s pustulama na koži (pustularna psorijaza), promjene na koži u obliku akni (akneiformne erupcije), kožni osip, bol u mišićima (mialgija), bol u zglobovima, vrućica, oticanje (opći edem), obična prehlada, depresija, nesanica, nervoza, impotencija.

VIDEO: Ukrajinski Bayraktar TB2 kod Harkiva uništio ruski konvoj: Pogledajte snimku.

Ključne riječi

Komentara 19

PE
Peki
01:08 02.03.2022.

Panika je najveće zlo, ne širite ju

FR
franc251
08:27 02.03.2022.

Što će hrvatima tablete joda? Nas može pogoditi samo nuklearna zima, nestašica vode, hrane, energenata i radijacija. Jod tu ne pomaže.

DO
domxerex
10:13 02.03.2022.

Moram vas razočarati i utješiti. Dobra je vijest da nas rusi sigurno neće gađati nuklearnim oružjem. Previše smo mali i bez značajni (ima sigurno preko 100 gradova u EU koji imaju veći proračun od našeg državnog). To će vjerojatno pogoditi vaš prenapuhani ego i ego naših politikanata nesposobnih lažaova i lopova (HDZ=SDP otprilike sa zanemarivim razlikama u boji knjižice). Umjesto da budemo sretni što smo mali i gotovo neprimjetni i budemo pametni da vozimo nisko ispod radara naše našmrkane ovisne bahate budale sa penapuhanim egom (i nedostatkom pameti) idu se isticati (svi žele biti drugi tito) i onda mi obični građani dobijemo po proračuni ili već neku drugu međunarodnu kaznu zbog njih i njihovih sljedbenika bez mozga i morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije