Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KORONAVIRUSA

Hrvati iz Maroka ipak se vraćaju kući: Ministarstvo im je sredilo let za natrag

17.03.2020.
u 19:44

Sedamnaest hrvatskih državljana dva dana bilo je zarobljeno na tamošnjem aerodromu jer su marokanske vlasti suspendirale sve komercijalne međunarodne letove za Europu.

Sedamnaest Hrvata koji su puna dva dana bili primorani doslovno živjeti u zračnoj luci u Marakešu iz razloga što je Maroko otkazao sve zračne, morske i kopnene linije s Europom kao mjeru prevencije širenja koronavirusa - ipak se sretno vraća kući.

Kako saznajemo od samih putnika, Veleposlanstvo RH u Maroku je u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH ipak pronašlo način da svoje građane vrati u Hrvatsku. To je, doznajemo, učinjeno jer su hrvatske vlasti urgirale prema austrijskom veleposlanstvu u Maroku i tako omogućile da se imena naših sugrađana nađu na popisu putnika u avionu koji je poslan iz Beča za austrijske državljane koji su se u Marakešu našli u istoj situaciji kao i Hrvati.

"Hrvatska veleposlanica na kraju je ipak odradila dobar dio posla omogučivši nam da se tijekom boravka na aerodromu u Marakešu dobro osjećamo i da nam ne promakne nijedna informacija. Da se ovo nije riješilo ne znam što bismo napravili. Bili smo na rubu živčanog sloma", kazala nam je Sabina Šarin, jedna od hrvatskih putnica, neposredno prije leta iz Maroka.

Podsjetimo, sedamnaest hrvatskih državljana dva dana bilo je zarobljeno na tamošnjem aerodromu jer su marokanske vlasti suspendirale sve komercijalne međunarodne letove za Europu. To se dogodilo unatoč činjenici što su svi putnici koji su se tada zatekli u marakeškoj zračnoj luci imali važeće povratne karte koje su kupili prije odlaska u tu zemlju.

1/4

Veleposlanstvo Hrvatske u Maroku prvo ih je htjelo staviti na popis za specijalni avion koji je Austrija poslala po svoje državljane no nisu se uspjeli ubaciti jer u avionu nije bilo dovoljno mjesta, a Austrijanci su, naravno, imali prednost pri ulasku. Isto se ubrzo dogodili i s danskim avionom.

O ovom slučaju već smo pisali u utorak poslijepodne, a tada su se putnici pobunili kako hrvatske vlasti ne mare za njih kao što primjerice Austrija, Danska i sve ostale europske države mare za svoje građane.

Komentara 6

PR
prokurator
20:21 17.03.2020.

dobro da su spašeni, ali neka ovim mladim turistima to bude pouka: kad se putuje po svijetu sobom treba ponijeti i pamet.

TI
timoja
17:51 18.03.2020.

Bilo tko od nas može se naći u istoj situaciji iz razno raznih razloga...država je dužna brinuti o svojim građanima nalazili se oni u Maroku ili u HR !!!

SI
sisavac
07:07 18.03.2020.

jako mi je žao što ih država napustila u ovom teškom trenutku. dal imamo još kakvog avanturista u središnjoj africi kojeg treba izvući? dal nekog penjača na neku stijenu? netko bi ipak ljudima trebao reći da je putovanje na osobni rizik, ne državni, i ne na naš trošak. turistička putovanja su ipak jedan čin financijski situirane osobe koja se provodi, pa joj ne bi smio biti problem financirati sve troškove svojeg provoda, a posebno zaštitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije