Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESMO LI BILI JEDNO PLEME?
Povratak na članak

Hrvati i Srbi: Oduvijek dva klana, dva naroda

I jedni i drugi su izvorno, kao i svi Slaveni, na Balkan sa sobom donijeli stara slavenska vjerovanja i mitove, no u biti, čulo se, najveća razlika između Srba i Hrvata jest u vjeri, zbog čega su najčešće i ratovali.

Komentari 267

IL
ivan.lorkovic.zg
13:05 07.05.2018.

Glede odnosa Srba i Hrvata rekao bi slijedeče: Ne znam zašto su nas Hrvate ubijali osmanlije i rušili nam državu. Onda nije bilo Hitlera i nismo bili suradnici fašista. Nismo još bili ustaše a Pavelić se nije ni rodio. Ne znam zašto su nas Hrvati ubijali Austrijanci (sjekli glave Zrinskima i Frankopanima, ubili Kvaternikove 1871 , pucali na naše na trgu sv.Marka 1845 itd. Još ni bilo ustašov i Pavelić se još ni rodil. Ne znam zašto su nas Hrvate proganjali i uništavali Mađari (kuen i mađarosnka kompa) iako još nije bilo ustašov ni Paveliča. Ne znam zašto su na 05.12.1918 na trgu Bana Jelačića i u Skupštini Bg. Srbi ubijali Hrvate.. Još ni bilo ustašov a Pavelič je bio fini mladi advokat iz Gundulićeve i uredno je išel u Bg. skupštinu kao izabrani zastupnik pravaša. Onda na kraju bilo je i Poglavnika i ustašov a za sve je ispal kriv Hitler jer je pokvareno iskoristi "povijesnu težnju Hrvata za vlastitu Državu" pa nas je priznal i odmah upregnul u svoja kola. Ne znam zašto su srbi ubijali Hrvate 1991 u Borovu selu, Vukovaru, škabrnji. Vele da je bilko ustašov -DA BAR ih je bilo r-ali ih više nije bilo-dobro bi nam bili došli u proboju u Vukoovar. MISLIM DA SADA ZNAM ZAŠTO SU OSMANLIJE, MLEČIĆI, AUSTRIJANCI, MAĐARI I SRBI UBIJALI NAS HRVATE. Oni svi bi uzeli našu Hrvatsku zemlju ali bez nas Hrvata. Bumo se u buduće uvijek borili i obranili našu Hrvatsku zvali nas ustašama ili ne. Ko ih "jebe".

VL
DU
Deleted user
13:26 07.05.2018.

Red bratstva i jedinstva pričama o zajedničkom podrijetlu, red Vučića, red Cece, red vesti iz komšiluka... Jedino je tu Voja vojvoda Šešelj koji pravi nered i pomutnju u ovoj idili. I zato mi je između ostalog Voja, makar i bioo neprijatelj, simpatičan.

VL
MO
mobitel20
12:46 07.05.2018.

Naravno da smo dva naroda, dva svijeta, a posebno otkada je sizmatik Nemanja izdao Papu i okrenuo se Bizantu. Oduvijek smo dva svijeta. Tako treba i ostati pa ce bit sve u redu. Jugonacionalisti su najveci zagaduri sa svojim naslilnim forsiranjem "zajednistva" sto velikosrbima odgovara. Pa da je jezik jedino mjerilo Skandinavija se nikad nebi razlilazila a Juzna Amerika bi sva, osim Brazila, bila jedna nacija.

VL
DU
Deleted user
14:02 07.05.2018.

Dva slična naroda a toliko različita.

VL
Avatar tituš
tituš
13:22 07.05.2018.

Ubio bih isti čas kada bi makar jednim atomom sličio ili imao veze sa srpskim genom, rodom ili državom!

VL
BL
blabla123
13:24 07.05.2018.

jel su radili analizu dna srba na podruciju srbije, pa da vide koliko ih je iz male azije... To je potpuno normalno, svi srbi zeljni normalnog zivota su bjezali na zapad (prvo na podrucije danasnje RH, pa sve do Kalifornije...). Isto kao Hrvati, s time da je Hrvatima uvijek bilo lakse se izgubiti u Kraljevstvu/Carstvu kao i danas u EU... A oba naroda su uvijek bili necije sluge: turske ili austrijske... Danas ruske ili briselske/americke. Balkan je uvijek bio civilizacijska rupa. S obzirom na propuh koji je na ovim prostorima od pamtivijeka, dobro da i postoje kakti nekakve drzave i tragovi civilizacije. TO se navise moze zavaliti propagandi obaju naroda koji se smatraju najpametnijima, najstarijima i najvecim zrtvama, a s druge strane nemogu dvije generacije mirno sjediti na istom mjestu.

VL
KO
koraknaprijed
12:37 07.05.2018.

Sve d a smo i bili isti narod više nismo,nikad više zajedno,nakon Jasnovca,Blajburga,Vukovara,preko miliona nevinih žrtava te više miliona protjeranih, kome ta zločinačka tvorevina više fali?

VL
Avatar Burgija
Burgija
14:57 07.05.2018.

Još jedan od niz pokušaja da opljačkaju Hrvate. Sad bih nam htjeli oduzet gene na podmukli način. Rasa im propada pa bih je htjeli oplemeniti. Nažalost to se više nemože jer su im keve bivale sa Turčinima. Oni su srodni sa Turcima. To je jedina istina i to za uvijek.

VL
IL
ivan.lorkovic.zg
12:50 07.05.2018.

Jedan moj prijatelj iznajmljivač apartmana na moru prenio mi je svoja najnovija iskustva: - Slovenci su najtočniji glede dogovora, ured ni i gosti da ne možeš poželjeti bolje. Vrlo su slični večini Hrvata - štedljivi obiteljski ljudi, sportiraju se, voze bicikle, djecu uredno odgajaju i sve je o.k. Niti nas obične ljude niti njih previše ne opterečuju granična niti bilo kakva politička pitanja. Neka političari rade svoj posao a mi planinarimo na voglu a oni se kupaju na jadranu. - Hrvati kao gosti su uglavnom o.k. ali se malo više opterečuju sa domačinom nego slovenci. Uvijek pokušaju procijeniti koliko "gazda" zarađuje na iznajmljivanju i sl. - Kod srba ima određenih problema. Oni iz Srbije su donekle o.k. iako vole na sebe skretati pažnju ali manje su politički opterečeni. Međutim ovi iz RS "gore". Dođe sa troje djece a djeca gledaju na domačina kao da mi Hrvati jedemo male Srbe za doručak. Veli prijatelj. Trudim se biti ljubazan iznad prosjeka ali djeca nepovjerljivo gledaju, žena šuti a on komunicira ali strogo službeno. A kaj se more - gost je gost i uvijek je u pravu - delati se mora.

VL
0
0
13:01 07.05.2018.

Tko je platio ovo istraživanje...SANU 2

VL
BA
bakulušić
13:17 07.05.2018.

Da smo postali od dva rođena brata ili da su Hrvati sa Sjevernog a Srbi sa Južnog pola, ne znači ništa. I braća su braća ali, ako imaju svoje obitelji i domove, dužni su poštivati tuđe. Ako jedan od braće svojata sobu ili dvije u kući drugoga brata, nastaju problemi. Ako jedan od braće napada obitelj i dom drugoga brata, više nisu braća. Između njih je potrebno graditi čvrste bedeme. Dakle, zid na Drini je nužno potreban. Kažu da nema većeg zla od zle žene i zla susjeda. Zaštita od zla susjeda je visok i čvrst zid. Sve drugo je uzaludno što je i povijest pokazala.

VL
KR
Krotila
13:04 07.05.2018.

daleko im kUća od moje

VL
KA
kakačinka
12:34 07.05.2018.

Ma goni Milorada preko izvora

VL
Avatar Croatia2018
Croatia2018
17:11 07.05.2018.

Srbija ima 7 mil. stanovnika, svaki pojedinac moze sam odluciti hoce li suradivati s Hrvatima i naprimjer doci na more u RH - ali bilo ih je 2017. god. samo 152.593 turista (znaci samo 2 %)!

VL
DU
Deleted user
13:33 07.05.2018.

Srbi su odmetnuti dio hrvatskoga naroda. Bili su neposlušni pa smo ih poslali u istočnu pustinju.

VL
DU
Deleted user
14:23 07.05.2018.

Slaveni smo jedni i drugi možda i nekakva"braća" ali braća ne dižu nož jedni na druge tako bi trebalo biti a znamo da nije.Jer braća na Ovčari nebi pobili polumrtvu izranjavanu braću jer ako im nebi pomogli tada bi ih pustili.

VL
Avatar CRO2018
CRO2018
15:55 07.05.2018.

Neka se politicari sto manje mjesaju, ekonomske suradnje ima i bit ce jos vise - to cini trziste samo!

VL
MA
Majur
13:11 07.05.2018.

Da da,kad već “Memorandum” nije ratom sproveden...provodi se ovako...nije slučajno među ostalim većinski vlasnik VL,Srbin.

VL
ST
stefj
13:03 07.05.2018.

Hm, dovoljno je vidjeti imena i prezimena autora studije i sve je jasno. Najbolja je tvrdnja da Hrvati imaju izraženiji Srpski gen od samih Srba.... Rekao bih da je ovo šala, no ne bih se čudio da ovo istraživanje nismo mi sami platili...

VL
Avatar asasasa77
asasasa77
13:08 07.05.2018.

pročitao sam podnaslov i odmah mi je bilo jasno da si autori kvislinzi. haha da ratovali zbog vjere. engleske kame.

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.