Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrana zapošljavanja

Hrvati još nisu jednaki s ostalim građanima Europske unije

radnik
Foto: Carmen Jaspersen/DPA/PIXSELL
08.03.2018.
u 11:42

Umjesto slobode kretanja sve se više koristi i zloupotrebljava pojam migracije ili useljavanja

Ukine li austrijska vlada ograničenje za hrvatske radnike, otvorit će novu balkansku rutu, upozorio je Werner Muhm, sada umirovljeni, ali još vrlo utjecajan i često kontroverzan šef austrijske Komore radnika i namještenika, tijela koje zastupa interese tri milijuna zaposlenika u austrijskom sustavu socijalnog partnerstva.

Hrvati koji su sidro

Iako njegova izjava kojom nagovještava tsunami imigranata kakav smo vidjeli u imigrantskoj krizi prije par godina nije točna na više razina, i svjesno apelira na emocije, ona vrlo dobro ilustrira problematiku slobode kretanja radnika unutar Europske unije. Na stranu iseljavanje iz Hrvatske, slobodno zapošljavanje osnovno je pravo a ne povlastica svih građana EU. Hrvatska se, gotovo pet godina nakon ulaska u EU, još nalazi u situaciji da njezini građani nisu izjednačeni u pravima s ostalima građanima Unije. Uz nejednakost u viznom režimu sa SAD-om, jer velika većina građana EU ne treba vizu za putovanje u tu državu, Hrvati su najviše “diskriminirani” na tržištu rada u EU; s ograničenjem zapošljavanja u Austriji, Sloveniji i Nizozemskoj. Ograničenja postoje i u državama koje s EU imaju potpisane sporazume o slobodi kretanja radnika, kao što je Švicarska, gdje je politički manevar – referendum o imigrantima – otežao proceduru izjednačavanja prava i otvaranja tržišta rada Hrvatima zbog čega im je EU nametnuo protumjere i privremeno ukinuo sudjelovanje u znanstvenim fondovima i projektima, ali i u Velikoj Britaniji koja izlazi iz EU i gdje i hrvatske vlasti bilateralno i EU pregovarači pokušavaju postići dogovor da Hrvate nakon Brexita tretiraju jednako kao i ostale građane EU. Malta je pak donijela odluku o otvaranju tržišta rada koja je stupila na snagu odmah po slanju pisma Europskoj komisiji prije desetak dana, mjesecima ranije nego što je propisano pravilima EU.

Foto: VL/Carmen Jaspersen/DPA/PIXSELL

Gospodarski kriteriji morali bi biti glavni čimbenik odluke kada će koja EU država u potpunosti otvoriti tržište rada državljanima druge članice nakon njezina pristupanja Uniji, no takva odluka uvijek ima političku komponentu. Umjesto slobode kretanja sve se više koristi i zloupotrebljava – kao u slučaju kampanje za Brexit – pojam migracije ili pak useljavanja, i to s negativnim predznakom, posebice nakon migrantskog vala s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i dolaska migranata, zbog čega su mnoge europske vlade bile pod jakom kritikom tamošnje javnosti.

“Diskriminacija” građana nove članice dopuštena je – svaka država ima pravo uvesti prijelazna razdoblja za otvaranje tržišta rada za radnike nove članice po principu 2+3+2 godine. Nakon isteka svakog od tih perioda, država mora Europskoj komisiji detaljno objasniti kakve bi to potrese i poteškoće dolazak novih radnika izazvao na njihovu tržištu rada.

Austrija je najavila da će iskoristiti i zadnju etapu do 2020., iako odluka još nije formalizirana. Prva dva puta – 2013. i 2015., kad su zadržali ograničenja, odgovori koje smo dobili iz tamošnjeg Ministarstva rada bili su navlaš isti: “Na žalost, zbog ekonomske situacije doživljavamo ogroman porast stope nezaposlenosti i situacija se neće promijeniti sljedećih mjeseci.” U brojkama je to izgledalo ovako – 2013. stopa nezaposlenosti iznosila je 5,3 posto, 2015. narasla je na 5,7 posto, a lani na 5,4 posto. No sada, kad se ekonomija oporavlja, Austrija uvodi novi kriterij: nezaposlenost hrvatskih građana u Austriji i u domovini, što pojašnjava Johannes Kopf, ravnatelj austrijskog Zavoda za zapošljavanje.

– Loše stanje na tržištu rada u Hrvatskoj, nezaposlenost koja je lani u studenome iznosila od 10,4 posto, što je dvostruko više nego Austrija (5,4 posto) i dobrano iznad EU prosjeka od 7,3 posto, zemljopisna i kulturna bliskost dviju država, te mnogo Hrvata u Austriji koja djeluju kao “sidro” i koji bi povukli svoje članove obitelji dovelo bi do značajnog priljeva hrvatskih radnika u Austriji, pa se u prvoj godini nakon punog otvaranja tržišta moglo očekivati po mom mišljenju do 10 tisuća ljudi – govori Kopf.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

radnik
1/10

Austrija i princip solidarnosti

Lani je oko 28.000 radnika iz Hrvatske radilo u Austriji. Iako Austrija koristi prijelazno razdoblje, godišnje broj radnika iz Hrvatske raste za 2000 do 3000. Razlog tomu je spajanje obitelji i lakši pristup tržištu za kvalificirane radnike. – Unatoč postojećim ograničenjima za zapošljavanje, radna snaga iz Hrvatske već sada ima problema na austrijskom tržištu rada. Uz 28.000 zaposlenih, lani je bilo 4800 nezaposlenih, što iznosi 14,6 posto – dodaje Kopf.

Lani je, za usporedbu, iz Srbije u Austriji bilo 11.548 nezaposlenih, iz Turske njih 12.821, a iz Njemačke i Mađarske, za čije građane nema ograničenja 6785, odnosno 5000 nezaposlenih, kako glase podaci ZZS-a. Argumenti za ukidanje ograničenja su sljedeći, nastavlja Kopf. S jedne strane, najveći dio država EU već je otvorilo tržište rada Hrvatima i po principu solidarnosti to bi trebala i Austrija. Potom, trenutačna ekonomska situacija u Austriji mogla bi se citirati kao argument za ukidanje ograničenja – s ekonomskim rastom od tri posto ove godine i s prognozama za rast od više od dva posto, dodatni rast radne snage vjerojatno bi bio održiv i ne bi povećao nezaposlenost.

– Međutim, ne znamo je li naša ekonomija zapravo krhkija nego danas izgleda – kaže te preporučuje produženje ograničenja za Hrvate.

Komentara 15

SU
Superhero
11:55 08.03.2018.

tako i treba da ostane, i to ne radi njih, nego radi nas - pa koji bi ludjak sa fakultetom radio ovamo za nekih €600 kad u Becu mozes imati 3x vise a na kraju krajeva zivot u Becu nike toliko skuplji u odnosu na ZG..

Avatar babas
babas
12:39 08.03.2018.

U EU su istočnjaci uvijek bili i biti će tretirani kao smeće. To smo znali i kada smo ulazili. HDZ/SDP je bio za,oni gledaju svoje dupe,a za narod ih zaboli.

LA
like_a_boss
11:52 08.03.2018.

Kako će to objasniti plenky, hrabri anemični briselski ratnik, pa ipak je on državnik novog kova, sa ogromnim utjecajem u EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije