Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDSTVO

Hrvat postao drugi čovjek nove mađarske vlade

nav
AFP
Autor
Zorana Bajt
04.05.2010.
u 19:31

Profesor politologije i pravnik hrvatskoga podrijetla Tibor Navracsics jučer je predstavljen kao budući potpredsjednik nove mađarske vlade te novi ministar pravosuđa i državne uprave.

Profesor politologije i pravnik hrvatskoga podrijetla Tibor Navracsics jučer je predstavljen kao budući potpredsjednik nove mađarske vlade te novi ministar pravosuđa i državne uprave. Nove članove vlade predstavio je Viktor Orban, predsjednik konzervativne stranke Fidesz koja je pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima. Orban još nije službeno postao mandatar, ali ga je mađarski predsjednik Laszlo Solyom, kako prenosi Reuters, usmeno ovlastio da formira i predstavi novu vladu.

Interes naroda

Vođa Fidesa, kao što je i obećao, u rekordno kratkom roku odredio je kandidate za ministre, ističući da će njihov zadatak biti štititi interese naroda, a ne oligarhije, što je prije, kako je rekao, bio slučaj.

Ispunjavajući obećanje da će smanjiti broj resora i ukupnu državnu administraciju, Orban je imenovao dva potpredsjednika vlade i osam ministara, što je najmanje u višestranačkoj povijesti te zemlje, prenosi Reuters.

Drugi čovjek nove vlade bit će dosadašnji šef zastupničkog kluba Fidesza Tibor Navracsics, čije su nam hrvatsko podrijetlo jučer potvrdili u glasilima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti. Navracsicsev djed je Hrvat iz mađarskog grada Barsca koji se nalazi uz Dravu nedaleko od Virovitice.

Znanstvenik i političar

Navracsics je, kako se navodi u njegovoj službenoj biografiji, rođen 1966. godine, diplomirao je pravo i doktorirao politologiju.

Oženjen je i otac jedne kćeri. U prvoj vladi Viktora Orbana od 1998. do 1999. bio je šef odjela za odnose s javnošću u uredu premijera, a od 1999. do 2002. šef odjela za odnose s medijima. Prije četiri godine postao je predsjednik zastupničkog kluba Fidesza u mađarskom parlamentu. Uz političku karijeru, Navracsics je uspio razviti i znanstvenu. Od 2001. predaje na odsjeku za politologiju Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti.

Studenti toga sveučilišta prije tri godine proglasili su ga najboljim profesorom. Napisao je i više znanstvenih radova o raspadu bivše Jugoslavije.

Ključne riječi

Komentara 10

MA
MagicSerb
19:43 04.05.2010.

Joj kakva vest. Idem odmah da ga bacim u nesvest od zadovoljstva....

BR
brathrvat
19:52 04.05.2010.

Ugarska je bila do Reke i Nina!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:42 05.05.2010.

Jeli Hrvat ili Bunjevac. Ako je bunjevac onda je veci Hrvat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije