Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISNO SLAVLJE

Hranić iz Aljmaša: 'Biti skroman ne znači biti manje vrijedan, već zapravo znači biti realan'

Proslava Velike Gospe u Aljmašu u Svetištu Gospe od utočišta
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/11
15.08.2023.
u 14:44

Predvodeći središnje misno slavlje u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta, Hranić je istaknuo kako je Marijino uznesenje na nebo ostvarenje otajstva Kristove muke i uskrsnuća

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je u utorak u Aljmašu na blagdan Velike Gospe da biti skroman ne znači biti manje vrijedan, već zapravo znači biti realan, te imati pravu sliku o svojim kvalitetama, manama i vrlinama. Predvodeći središnje misno slavlje u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta, Hranić je istaknuo kako je Marijino uznesenje na nebo ostvarenje otajstva Kristove muke i uskrsnuća, ali i stvarnost koja se tiče svih nas, jer nam jasno pokazuje i budućnost čovječanstva.

Poručio je da je Blažena djevica Marija svojom smrću istodobno bila uznesena u nebesku slavu svoga sina Isusa Krista i da je stoga putokaz koji je cilj našeg ljudskog života, a to su nebo i zajedništvo s trojedinim Bogom. Marija zna da treba biti otvorena Bogu, i prorokuje da na prvom mjestu nisu moć, uspjeh, novac i slava ovoga svijeta, nego služenje, poniznost i ljubav, i da je to put koji nas vodi u nebo.  Taj put služenja u skromnosti, samozatajnoj ljubavi i poniznosti, koji je prošla Marija, čini nas blaženima na našem ovozemaljskom putovanju i otvara nam vrata neba, dodao je nadbiskup Hranić.

Istaknuo je da "biti skroman ne znači biti manje vrijedan, ili poricati vlastite darove i mogućnosti, već zapravo znači biti realan, te imati pravu sliku o svojim kvalitetama, manama i vrlinama". Ustvrdio je da biti skroman znači velikodušno i samozatajno stavljati se Bogu u službu te istodobno poštovati i druge, tako da njihove radosti i poteškoće budu i naše te naglasio da je Blažena djevica Marija istinska učiteljica skromnosti i poniznosti.

POVEZANI ČLANCI:

One koji su u opasnosti da se podcjenjuju uvijek poziva i opominje da nitko u Božjim očima nije malen i nevažan, ma koliko bio takvim smatran po ljudskim mjerilima, ali nas istodobno uči da se ne precjenjujemo, i ne mislimo da smo nezamjenjivi, ocijenio je Hranić. Stoga je, kako drži pravo pitanje koje pred svakog od nas stavlja današnja svetkovina, jesu li cilj smisao života nebo i raj, ili se treba brinuti samo o zemaljskom i materijalnom, što će pridonijeti da se mirno i dobro proživi.

Blažena djevica Marija pokazuje da je nebo i nama nadohvat ruke, ako ne podliježemo zatvorenosti u sebe, zatvorenosti pred Bogom i drugim ljudima, ako ponizno slavimo Boga i velikodušno služimo drugima, rekao je Hranić. Tijekom dana u Aljmašu će se služit će  i mise za stradalnike Domovinskog rata te za mlade bračne parove i njihovu djecu, uz blagoslov djece.

>> VIDEO FOTO Tisuće vjernika prisustvovalo hodočašćima u marijanska svetišta

Proslava Velike Gospe u Aljmašu u Svetištu Gospe od utočišta
1/71

Komentara 4

EB
EBERT
15:30 15.08.2023.

Prodiku o vodi a piti sampnjac. Stvarno ste jedini. Da vas nema morali bi vas smisliti.

BE
Beyonder
15:20 15.08.2023.

Tko o čemu, pop o skromnosti

Avatar Crni labud
Crni labud
15:06 15.08.2023.

Zato smo mi hadezeovci uvijek bili skromni i ponizni. Nikog ne gledamo s visoka, ne nastupamo galamdžijski a sa fratrima se slikamo nerado samo zato da njima želju ispunimo jer smo im uzor i žele biti kao mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije