Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvođači strahuju

HPK: Pad cijene mlijeka dovest će do daljeg zatvaranja farmi

Šibenik: Krave na ispaši
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
02.10.2023.
u 12:36

Iz HPK ističu kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

Hrvatski proizvođač mlijeka, s godišnjom proizvodnjom mlijeka od 360.000 kg (1 litra = 1,03 kg mlijeka), u odnosu na svoje kolege, proizvođače mlijeka u EU s istom godišnjom proizvodnjom, u 2022. godini za prvih devet mjeseci 2022. godine imao je 21.421 euro manje prihode. Razlika se počela smanjivati od ožujka 2023., pa za prvih devet mjeseci ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) što, kako tvrde, prijeti daljem urušavanju proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

– U državama članicama postupno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača prisiljeno je zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad cijene mlijeka u Hrvatskoj krenuo je od lipnja, kada je cijena s 0,50332 eura po kilogramu pala na 0,49707 eura. Pad se nastavlja i u rujnu je cijena pala na 0,48274 eura po kilogramu, a strahujemo da će se nastaviti, što će nas učiniti još više nekonkurentnima – izjavio je predsjednik Odbora za poljoprivredu HPK Igor Rešetar.

VEZANI ČLANCI:

Iz HPK ističu kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

– U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prisiljen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad otkupne cijene mlijeka dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje. Poznato nam je kako je EMB izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom. Smatraju da je vrijeme da Europska komisija poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje – ističu iz HPK.

Predstavnici ove europske organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regija i bez nje bi ova područja jednostavno propala, zbog čega se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali bioraznolikost. Iz tog razloga pozivaju kreatore politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja, što bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.

VEZANI ČLANCI:

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi od rujna, na domaćem tržištu u kolovozu i dalje je primjetan blagi pad otkupnih cijena mlijeka. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete u kolovozu je iznosila je 0,48680 €/kg (48,68 €/100 kg) uz 3,91 % m.m. i 3,38 % m.b., što je u odnosu na cijene s početka godine niže za 5,7 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 12,58%.

U isporuci mlijeka otkupljivačima u srpnju 2023. godine sudjelovala su 2743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31,2 milijuna kilograma. Isporučena količina mlijeka u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2% , a u odnosu na isti mjesec 2022. za 8,5 %. Prema procjeni, količina mlijeka koje se očekuje u isporuci za kolovoz 2023. iznosi 30,1 milijun kilograma.

Prema procjeni, cijena mlijeka u Hrvatskoj u rujnu (0,48274 €/kg) ne ukazuje na značajnije promjene, a u odnosu na druge zemlje EU, u kategoriji je zemalja višeg srednjeg cjenovnog ranga – i prema procjeni za kolovoz na sedmom je mjestu ljestvice EU, kažu iz HPK.

Otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje u padu. Prema dostupnim podacima prosječna cijena mlijeka na razini EU u srpnju iznosila je 43,74 €/100 kg što je niže u odnosu na lipanj za 1,3 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije za 14,3 %. Cijenu mlijeka za kolovoz 2023. EK procjenjuje na 43,58 €/100 kg, što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu niže za 10,4 %.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije