Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE INFLACIJE

Novi udar na novčanik: Poskupilo čak 100 proizvoda u njemačkim dućanima

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
10.01.2023.
u 16:06

Pakovanje 100 filtera kave košta 99 centa, dok je prije koštalo 69 centi. Cijena mlijeka je opet porasla, a kupci sad plaćaju između četiri i šest centi po litri više, ovisno o marki i vrsti mlijeka.

Cijene hrane su znatno porasle diljem svijeta, a brojni Nijemci koji svoj novac troše u lokalnim supermarketima mogu itekako biti nezadovoljni. Mnoge namirnice su poskupile, a posebno se to odrazilo na mliječne proizvode, pišu njemački mediji.

Inflacija je pala u studenom, dok se u prosincu značajno smanjila. No u siječnju je uslijedio cjenovni šok. Osim tosta i margarina, poskupjeli su mlijeko i mliječni proizvodi. Njemački mediji navode kako je gotovo 100 proizvoda poskupjelo. Posebice je poskupio margarin. Njegova cijena sada iznosi 1,69 eura, a ranije je koštao 1,29 eura što odgovara povećanju cijene od 40 posto, piše Fenix-magazin.

Ljubitelji kave osjetit će na svojoj koži rast cijena. Naime, jer je došlo i do poskupljenja kave i mlijeka. Pakovanje 100 filtera kave košta 99 centa, dok je prije koštalo 69 centi. Cijena mlijeka je opet porasla, a kupci sad plaćaju između četiri i šest centi po litri više, ovisno o marki i vrsti mlijeka.

Cijene mliječnih proizvoda poskupile su za oko 10 posto, što uključuje šlag, jogurt i crème fraîche. Organski planinski sir (150 grama) sada košta 2,29 eura, umjesto dosadašnjih 1,49 eura.

Šef Rewea je za njemačke medije ranije rekao kako očekuje da će supermarketi “ostvariti znatno manji profit nego u posljednje dvije godine”, zbog viših troškova za robu, osoblje, energiju i logistiku.

VIDEO: Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, u jednom gradu je zabilježen najveći skok

 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:49 10.01.2023.

Jadni Nijemci .Još malo pa će po troškovima dostići Hrvate.

GI
gira
17:02 10.01.2023.

slava clausu swa bu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije