Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam 2023.

Hoteli i cimerfraj ubrali više noćenja nego rekordne 2019.

Turisti u šetnji Rovinjom
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
03.01.2024.
u 14:06

Novu godinu u Hrvatskoj dočekalo nikad više gostiju, oko 90.000, a cijeli prosinac nadmašio dvanaesti mjesec 2022. za 17 posto u dolascima i deset posto u noćenjima.

Hrvatsku je prošle godine posjetilo 20,6 milijuna turista, koji su ostvarili 108 miljuna noćenja i turizam se time praktički poravnao s najboljim brojkama ikad, zabilježenima 2019.  U odnosu na 2022., pak, gostiju je bilo devet, a noćenja tri posto više, pokazuje eletronski sustav za praćenje turističkog prometa eVisitor.

Navedene brojke govore o noćenjima ostvarenim u svim objektima za smještaj, kako komercijalnim, hotelima, kampovima, privatnom smještaj, tako i nekomercijalnim, vikendicama, stanovima za odmor, kod rodbine i slično. A ono što je i važnije, domaćini u komercijalnom smještaju  upisali su 1,2 posto više noćenja nego rekordne 2019.

"Hrvatska je u prošloj godini dodatno učvrstila svoju poziciju kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, a navedeno osim rezultata turističkog prometa dokazuju i drugi pokazatelji, poput prihoda od turizma koji također rastu i za koje se predviđa da će biti rekordni. Uzimajući u obzir trenutno stanje na emitivnim tržištima, kao i globalnu geopolitičku te makroekonomsku situaciju, možemo reći kako će 2024. biti izazovna godina, ali i godina u kojoj kroz provedbu naših promotivnih aktivnosti i kampanja planiramo zadržati konkurentnost hrvatskog turizma kroz poticanje održivosti i kvalitete" ističe Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji svim svim turističkim djelatnicima zahvaljuje na još jednoj izvrsnoj turističkoj godini.

POVEZANI ČLANCI:

Sam prosinac bio je nadprosječno dobar. Novogodišnju noć u našoj je zemlji provelo gotovo 90 tisuća gostiju i 12 posto više nego na dočeku 2023. Tijekomcijelog dvanaestog mjeseca, pak, turista je bilo 394.000, a ostvarili su 938.000 noćenja, a rezultati su u odnosu na 2022. bolji za čak 17 posto u dolascima i deset posto u noćenjima. Domaći su tijekom prosinca bili najbrojniji s 316.000 noćenja), a slijede Slovenci  (99.000 noćenja) i Austrijanci (85.000 noćenja).

"Zadovoljni smo turističkim prometom i financijskim rezultatima u 2023. kao i činjenicom da smo u prošloj godini realizirali niz iznimno važnih aktivnosti, koje će doprinijeti daljnjem upravljanju razvojem turizma. Imali smo najbolju predsezonu u povijesti te iznimno uspješnu i posezonu, što je pokazatelj kako smo na dobrom putu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma što je jedan od naših glavnih strateških ciljeva. Uz to, donesen je prvi krovni Zakon o turizmu, kojim smo dobili alate za upravljanje turizmom u smjeru održivosti te smo uz osigurana financijska sredstva, što kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a što kroz Državni proračun, stvorili sve preduvjete da ovu godinu dočekamo s velikim optimizmom za još snažniju realizaciju svih naših ciljeva" poručuje  Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

POVEZANI ČLANCI:

Najviše noćenja tijekom prošle godine ostvareno je u Istri (30 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (20.2 milijuna) i Kvarneru (18.5 milijuna noćenja). Sve tri županije u plusu su prema 2022. Poraste u noćenjima bilježe i Zadarska županija  s ukupno 15.2 milijuna, Dubrovačko-neretvanska s 8.6 milijuna te Ličko-senjska županija s 3.4 milijuna realiziranih noćenja. Pritom, Zagreb je ostvario 2.5 milijuna noćenja i nadprosječnih 13 posto više nego 2022.

Otprilike toliko noćenja donio je hrvatskom turizmu i ostatak unutrašnjosti zemlje, a i plus je kao zagrebački, 13 posto. Gledano prema destinacijama, pak, najviše su noćenja u prošloj godini imali Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag, a najizdašnije je opet bilo njemačkom tržište. Gosti iz Njemačke sami su ostvarili čak 23,6 milijuna noćenja, a slijede Hrvati (13 milijuna noćenja), Slovenci (10.6 milijuna), Austrijanci (8.4 milijuna), Poljaci (6.7 milijuna), Česi (5.5 milijuna), Talijani (4.2 milijuna), Britanci (3.7 milijuna), Mađari (3.6 milijuna), Slovaci (3.3 milijuna) te Nizozemci. (3.1 milijun noćenja).

VIDEO Pogledajte što je ostalo od zrakoplova koji je izgorio u Tokiju: Vatrogascima trebalo osam sati da ugase požar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije