Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vilim ribić

Holy bi referendum o reformi javne uprave

Vilim Ribić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.08.2014.
u 19:06

Gospodarski oporavak i rast uvjetovani provedbom strukturnih reformi u Hrvatskoj kasne, a u predizborno vrijeme reforma javne uprave pravi je “science fiction”...

Gospodarski oporavak i rast uvjetovani provedbom strukturnih reformi u Hrvatskoj kasne, a u predizborno vrijeme reforma javne uprave pravi je “science fiction”. No, ne i za Mirelu Holy, čelnicu ORaH-a, stranke u usponu, jer bi do šest milijardi kuna ušteda ovom reformom došla, ako ne ide drukčije, referendumskim putem. Gospodarskom je programu njezine stranke misao vodilja prijelaz s neoliberalnog koncepta na cirkularnu ekonomiju i uz ideju održivog razvoja, ali je pitanje je li održiva ideja referendumskog izjašnjavanja građana za ili protiv te reforme. Kako je Holy objasnila, prije svega je potrebna kvalitetna javna rasprava kako bi se građani temeljito informirali. Ako se pak pojavi velik otpor zainteresiranih strana, onda bi se moralo ići s referendumskim pitanjem, tvrdi. Što se konkretnog pitanja tiče, ono bi bilo, primjerice, podržavate li smanjenje broja službenika na točno određeni način i uz navođenje financijskih ušteda.

– Hrvatska nema šanse ako ne napravi temeljitu reformu javne uprave jer je to alat za svaku drugu reformu – kaže ova ljuta protivnica uravnilovke u pogledu rezanja broja zaposlenika i smanjenja plaća koja, štoviše, želi punu afirmaciju kriterija kvalitete rada, o čemu već razgovora sa sindikatima. Sindikalist Vilim Ribić tvrdi da je Holy upravo pogodila ono što je premijer Milanović promašio.

– Pokazuje da ima viziju i da zna kojim redom treba vući ključne poteze, prva je na redu reforma javne uprave, a onda javnih poduzeća – kaže Ribić. ORaH će prijedlog politika javne uprave iznijeti krajem rujna i otvoriti javnu raspravu.

>>'Suradnja sa SDP-om? Sebe mogu zamisliti kao članicu vlade koju sastavlja ORaH'

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:08 21.08.2014.

...zašto referendum... postoje u svijetu modeli uspješnih javnih uprava i takve modele treba preslikati... ovo liči na samopromociju i promociju stranke... ključna riječ... referendum...

CR
crocro
08:22 21.08.2014.

Zaboravio sam dodati još jedan podataj iz Jutarnjeg lista. Dakle ako je točno da Minsirastvo financija ima deklariranog 491 savjetnika, također treba reducirati zadnje dvije brojke. Da li se mi čudimo što država posluje u minisu, ako se čudimo koji je razlog izostanka napretka i poslovanja u plusu.

Avatar hdz1848
hdz1848
00:10 21.08.2014.

Mi prije šikaniramo Srbe i Homoseksualce. O ovakvom referendumu nitko ni ne razmišlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije