Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerski život

Hodočašća na Ptujsku goru i u Mariju Bistricu

'03.06.2010., Pavlinksa ulica, Varazdin - Varazdinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svecanu Tijelovsku procesiju Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
29.06.2011.
u 11:25

Varaždinski hodočasnici, koji će se prema Mariji Bistrici uputiti pješice, okupit će se u subotu u tri ujutro na Službi riječi i blagoslovu u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu

Četvrto zajedničko hrvatsko-slovensko hodočašće održat će se u subotu 2. srpnja u bazilici Marije Zavjetnice na Ptujskoj Gori u Sloveniji, kada se u tom Marijinom svetištu Mariborske nadbiskupije slavi blagdan Ptujskogorske Majke. Hodočašće se održava pod geslom “Marija, naša Kraljica“.

Središnje misno slavlje hodočašća u 11 sati u bazilici Marije Zavetnice predvodit će mariborski nadbiskup mons. Marjan Turnšek, a propovijed će u ime Hrvatske biskupske konferencije uputiti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Na hodočašću će se posebno moliti za sve žrtve križnog puta 1945. godine budući da Hrvate i Slovence povezuju događaji iz nedavne prošlosti po završetku II. svjetskog rata. Još uvijek po mnogim grobnicama u Sloveniji zajedno leže kosti Hrvata i Slovenaca, a u blizini Ptujske Gore nalazi se nekoliko takvih masovnih grobnica (Huda Jama, Kidričevo - Strnišće, Teharje).

Prije mise bit će prigodni program na trgu ispred same bazilike koji će početi u 9.30 sati pa se preporučuje da hodočasnici stignu do tog vremena. Po završetku mise hodočasnici će se moći okrijepiti u podnožju bazilike uz kratki prigodni program.

Biskup Mrzljak potaknuo je župnike i vjernike Varaždinske biskupije da se odazovu hodočašću te da župe prema mogućnostima organiziraju prijevoz autobusima, a pozive su svojim vjernicima uputili i ostali hrvatski biskupi. Za sve informacije zainteresirani hodočasnici mogu se obratiti svojim župnicima.

Ove subote održat će se i 322. zavjetno hodočašće vjernika župa grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, kojem se iz godine u godinu pridružuje i sve više vjernika ostalih župa Varaždinske biskupije. Varaždinski hodočasnici, koji će se prema Mariji Bistrici uputiti pješice, okupit će se u subotu u tri sata ujutro na Službi riječi i blagoslovu u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. U 14 sati svi hodočasnici pješaci okupit će se u crkvi na Vinskom vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u svetište Majke Božje Bistričke. Hodočasnici će proslaviti misu u 19 sati u crkvi na otvorenom, a zatim će u 21 sat početi procesija "Put svjetla" na kojoj će se prema Kalvariji ići sa svijećama.

U nedjelju 3. srpnja u 9.30 sati počet će križni put postajama na Kalvariji, a u 11 sati zavjetno misno slavlje na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom. U 15 sati bit će oproštajna procesija u bazilici.

U ponedjeljak 4. srpnja u 19 sati slavit će se u varaždinskoj katedrali misa zahvalnica za 322. zavjetno hodočašće.
Hodočasnici prema Mariji Bistrici mogu krenuti i autobusima, koji s autobusnog kolodvora u Varaždinu kreću u nedjelju ujutro u 6 sati, a povratak je prema dogovoru. Povratna karta stoji 40 kn, a može se kupiti do 1. srpnja. Vlakovi polaze iz Varaždina u nedjelju ujutro u 5.31 i 6.50 sati, a povratak je u 15.32, 17.01 ili 19.42 sata. Povratna karta stoji 48,80 kn, a za organiziranu skupinu cijena je niža (zainteresirani se mogu javiti do 30. lipnja na tel. 042 212-202).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije