Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA ZA EUROPU

Hoćemo li imati bijelu zimu? Objavljena dugoročna prognoza snježnih oborina

Snijeg zabijelio Gorski kotar
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
02.10.2023.
u 15:30

Više snježnih oborina predviđa se u veljači u većem dijelu Europe, osim u jugozapadnom i južnom dijelu

Severe Weather Europe analizirao je najnovije prognoze snježnih oborina i trendove za cijelu zimu te napomenuo kako trenutni podaci pokazuju da El Nino jača. Područje ekvatorijalnog Tihog oceana mijenja se između tople i hladne faze, a do promjene dolazi otprilike svake jedne do tri godine. Hladna faza naziva se La Nina, a topla faza El Nino. Trenutno smo u fazi jačanja El Nina, koja će biti na vrhuncu tijekom zimske sezone.

Prema predviđanjima, uvjeti El Nina trajat će tijekom jeseni i zime. Slabljenje El Nina očekuje se u proljeće, s pomakom u neutralnu fazu u ljeto. Utjecaj El Nina vidljiv je nad Sjevernom Amerikom. Nije poznato da Europa ima bilo kakve izravne utjecaje jer je predaleko od izvorne regije, no to ne znači da ih nema. ENSO ("El Nino Southern Oscillation") mijenja vrijeme na globalnoj razini. Na mjesta poput Europe utječe mnogo drugih čimbenika prije nego bilo kakav izravan vremenski utjecaj dopre od Tihog oceana, napominje Severe Weather Europe.

VEZANI ČLANCI:

Obično se prvi utjecaj ovih oceanskih anomalija može vidjeti u promjenama mlazne struje. Mlazna struja velika je i snažna struja zraka na visini od oko 8-11 kilometara. Jača suptropska mlazna struja donosi niži tlak, niže temperature i više vlage. Ta kombinacija povećava potencijal snježnih oborina u središnjem i istočnom dijelu Sjedinjenih Država, pod uvjetom da je dostupno dovoljno hladnog zraka. Što se tiče oborina, prosječna El Nino zima donosi više oborina u južnoj polovici Sjedinjenih Država, posebno na jugoistoku. 

Analiza za Europu

Severe Weather Europe donosi analizu dva sustava za sezonsku prognozu vremena - ECMWF i UKMO. 

Prema ECMWF-u, za Europu se predviđaju slabe snježne oborine. Za veći dio kontinenta predviđa se manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za dijelove središnje Europe i Skandinavije.

Prognoza snježnih padalina za prosinac pokazuje da veći dio kontinenta ima negativne količine snijega, osim krajnjeg sjevera. To je vjerojatno povezano s jugozapadnijim strujanjem iznad većeg dijela Europe, stoji u analizi. U siječnju se pak potencijal snježnih oborina snažno povećava u većem dijelu središnjih zemalja. Veljača pokazuje još veći napredak. Više snježnih oborina predviđa se u većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnom i južnom dijelu.

Kako Severe Weather Europe napominje, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

VEZANI ČLANCI:

Prema modelu UKMO, prognoza snježnih oborina također glasi da će one biti slabe. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. 

Prognoza za prosinac identična je prvome modelu, što, kako se navodi, ovom scenariju daje veću vjerojatnost. Gledajući prognozu snježnih oborina za siječanj, nema puno poboljšanja osim u nekim dijelovima srednje Europe i krajnjeg sjevera. U veljači se prognozira više snježnih oborina u dijelovima srednje Europe i prema sjeveroistoku.

VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila: Trgovci pripremaju velike rasprodaje

Ključne riječi

Komentara 14

IX
ixajot
17:33 02.10.2023.

Ako bude hladno to je dokaz klimatskih promjena, a isto tako ako ne padne snijeg to je onda očiti dokaz klimatskih promjena.

Avatar Barbie
Barbie
18:05 02.10.2023.

Zaboravite na zimu...ljeto će trajati do prosinca, a onda će početi jesen. Zime više nema zbog klimatskih promjena.

Avatar barba_arba
barba_arba
18:01 02.10.2023.

Chemische, klimatske promjene su tu, već milijunima godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije