Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri scenarija

Hoće li Vlada pozvati MMF ili nastavlja 'voziti' po svom?

lagarde
Reuters/PIXSELL
26.10.2013.
u 21:41

Odgađaju nepopularne mjere i rezanje potrošnje jer se boje da će stradati na idućim izborima

Priča prva - 70 posto mogućnosti!

Ništa od MMF-a, Vlada i dalje "vozi" po svom

Iako mnogi ekonomisti i sve više političara predlaže Vladi da prestane odgađati reforme, da sklopi aranžman s MMF-om koji bi s jedne strane proračunsku rupu i financijske obveze koje će iduće godine stići na naplatu “pokrio” jeftinijim zaduženjem, a s druge strane olakšao bi Vladi tešku dilemu i automatski ju gurnuo u velike rezove državne potrošnje, kresanje plaća i radnih mjesta u javnom sektoru i rezanje povlaštenih mirovina – dakle sve ono što Vlada zna da treba učiniti, ali za to nema hrabrosti – još uvijek je teško zamisliti da će premijer Zoran Milanović potražiti pomoć MMF-a.

Zasad u vrhu Vlade razmišljaju kako i dalje možemo “gurati” sami, bez pomoći MMF-a. Tešku financijsku situaciju planiraju malo olakšati prodajom autocesta i računaju da će im tih dvadesetak milijardi kuna, plus još nekoliko milijardi koje će skupiti privatizacijom HPB-a, Croatia osiguranja i još nekih državnih tvrtki, biti dovoljno da do kraja mandata “izguraju” bez aranžmana s MMF-om.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, uostalom kao i ostali SDP-ovi ministri, svjesni su rizika koji bi donio dogovor s MMF-om u zadnje dvije godine mandata. Morali bi povući mnogo nepopularnih mjera i sigurno se boje da bi zbog toga mogli stradati na idućim izborima. Kalkuliraju da će bez provođenja reformi lakše do pobjede na izborima.

Priča druga - 20 posto mogućnosti

HNS i Europska komisija nagovaraju Milanovića i Linića na dogovor s MMF-om

S obzirom na to da nam je osoba iz samog vrha HNS-a rekla kako bi za Hrvatsku bilo najpametnije sklopiti jedan kratkoročni aranžman s MMF-om vrijedan oko tri milijarde eura, ipak postoji, doduše nevelika, mogućnost da HNS u “suradnji” sa Europskom komisijom, ali i HDZ-om, čija bivša ministrica financija također misli da je najpametnije pozvati MMF, nagovori premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića da promijene mišljenje i odluče se na politički riskantan potez. Što aranžman s MMF-om dvije godine prije izbora svakako jest.

Priča treća - 10 posto mogućnosti

Premijer odluči zaigrati na sve ili ništa i odmah sklapa aranžman

Premijer Zoran Milanović odluči zaigrati na sve ili ništa i odmah ulazi u aranžman s MMF-om, što vješto koristi kao alibi za provođenje nepopularnih mjera nadajući se da će na koncu od svega imati više političke koristi nego štete. Ako bi sve odigrao “školski” nije nemoguće zamisliti kako bi ga birači na kraju ipak nagradili.

>>Dalić: Bez reformi javne uprave i zdravstva deficit neće pasti

>>Liniću, zovi MMF, on znači jeftiniji novac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije