Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije nakon Grubora

Hoće li se pomirba Hrvata i Srba nastaviti i u Vukovaru? 'Pupovac je opet matirao našu političku elitu'

Obljetnica stradavanja srpskih civila u Gruborima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
27.08.2020.
u 20:40

Brojni problemi ostaju neriješeni i tek će se vidjeti kako će se oni rješavati – kaže Srđan Milaković

Sva događanja tijekom obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu i potom ovotjedne obljetnice ratnog zločina u Gruborima budno se prate u Vukovaru jer mnogi smatraju da će upravo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga biti mjesto gdje će se nastaviti pomirba Hrvata i Srba koju vode HDZ i SDSS. Komentirajući komemoraciju u Gruborima, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako na sve to gleda dvojako.

“Cirkus zbog velike koalicije”

– S jedne strane svakako da svim civilnim žrtvama treba odati počast i da Hrvatska ima odgovornost prema svakoj nevinoj žrtvi. To je civilizacijski i na zakonodavstvu je da riješi što treba. Međutim, politički gledano, ovo je obična predstava i cirkus zbog velike koalicije HDZ-a i SDSS-a. Na tome tragu su oni zajedno, kao i predsjednik države Zoran Milanović – rekao je Penava.

Dodao je kako je Milorad Pupovac predsjedavao saborskim Odborom za ljudska prava i da za mnogo teže stvari nije poduzeo ništa. Spomenuo je i ministra Tomu Medveda koji se nije pojavio na mirnom prosvjedu u Vukovaru i ništa nije napravio za procesuiranje ratnih zločina.

Obljetnica stradavanja srpskih civila u Gruborima
1/14

Ipak, vrhunac mu je, kako je rekao, dolazak izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer smatra da sve to vodi prema podjeli krivnje. Njegov zamjenik Marijan Pavliček, koji je i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, kaže kako nije sporno odati počast stradalima, ali i da se ne priča o uzroku koji je doveo do Domovinskog rata.

– Stavljen je naglasak isključivo na žrtvu, dok se sve drugo ostavlja po strani. Opet je Milorad Pupovac, po tko zna koji put, matirao “našu” političku elitu jer više nitko ne spominje tko i što je uzrok svog zla koje je zadesilo Hrvatsku devedesetih godina, već se samo govori o žrtvama. Nažalost, u svakom ratu je žrtava bilo, i to s obje strane. No uvijek, otkako je ljudskog roda, pobjednici su pisali povijest – rekao je Pavliček.

Govoreći o komemoraciji u Gruborima, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, koji je i predsjednik Demokratskog saveza Srba, kaže kako je sve to dio određenoga koalicijskog paketa HDZ-a i SDSS-a.

- Svaka gesta izgradnje kulture sjećanja i kulture mira je dobrodošla, pa makar i danas, 25 godina poslije. Ipak, još bi više bilo dobrodošlo kada bi se počinjeni ratni zločini, poput toga u Gruborima, i zakonski sankcionirali. Hoće li to biti drugi korak koalicijskog paketa, tek ćemo vidjeti – rekao je Milaković.

Po Milakovićevim riječima, trenutačno je to teško zaključiti, ali i da unatoč svemu što se radi i govori brojni problemi ostaju isti i neriješeni i tek se očekuje kako će se oni rješavati i kakve će biti stvarne promjene. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak ističe kako svakoj žrtvi treba odati počast, ali i da treba znati jesu li to bile zaista nevine žrtve ili su ipak pucali po hrvatskim vojnicima.

Stradanja Hrvata u Vojvodini

– Svim nevino stradalima treba odati počast, ali treba spomenuti i 20-ak branitelja srpske nacionalnosti koji su stradali u Oluji. Svaka čast Borisu Miloševiću, ali volio bih da se prisjetimo i ovih dečki – rekao je Rehak.

S velikim interesom obljetnicu Oluje i Grubora pratili su i Hrvati u Vojvodini koji, kako je rekao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata vojvodine Tomislav Žigmanov, pozdravljaju ovakve geste i izrečene poruke.

– Pomirenja Srba i Hrvata nema dok se nevinim žrtvama ne iskaže pijetet. U tom smislu ove geste i poruke ohrabruju jer vode ka politici koja osnažuje i naša očekivanja da se na isti način obilježe i samim tim priznaju i stradanja Hrvata u Vojvodini. Mislimo da je sazrelo vrijeme da se tako nešto dogodi i u Vojvodini i obilježe stradanja Hrvata u Hrtkovcima, Slankamenu, Kukujevcima… To bi bio i način za snažniju i djelotvorniju integraciju Hrvata u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini – zaključio je Žigmanov.

Komentara 67

DU
Deleted user
21:11 27.08.2020.

Bez istine i pravde nema pomirbe. Papa Ivan Pavao II

MI
Mislav28
21:06 27.08.2020.

Naravno da je matirao ipak je on etno-biznismen

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
20:59 27.08.2020.

Minimalni preduvjeti za normalizaciju odnosa sa srbijom: 1. Ratna odšteta 2. Suđenje za ratne zločine 3. Pokajanje i priznanje agresije sa srpske strane 4. Odsteta zarobljenicima u konc logorima u srbiji 5. Karte minskih polja 6. Povratak opljačkanog kulturnog blagaaga 7. Srbi moraju reći gdje su masovne grobnice u kojim je još barem 1.100 Hrvata čiji ostaci nikada nisu pronađeni. 8. Najpouzdaniji partner mora otkriti što zna o ubojstvu dr. Ivana Šretera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije