Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.08.2016. u 07:30

I Putin i Erdoğan brzo su zaboravili da je Turska u studenom prošle godine srušila ruski avion

Ruski car, kako zapadni mediji nazivaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, i turski sultan, kako isti mediji nazivaju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, sastali su se u najzapadnijem ruskom gradu, kako svi nazivaju Sankt Peterburg. Može Erdoğan nazivati Putina „prijatelj Vladimir“, ali osovina Ankara – Moskva s jedne je strane ekonomska, a s druge “antizapadna“. Putinu je Zapad (SAD i EU) uveo sankcije zbog aneksije Krima, ukrajinskog poluotoka pokraj Crnog mora, zajedničkog Rusiji i Turskoj, a Erdoğana zapadne demokracije drže u hladnjaku. Malo otope, malo zamrznu odnose s Ankarom, ovisno o situaciji. Zapadne diplomacije daju do znanja kako susret “cara” i “sultana” neće imati posljedice za status Turske u NATO-u, ali se, kako piše Financial Times, u zapadnim uredima vidi određena zabrinutost.

Jedan od razloga zabrinutosti je moguće tursko drugačije držanje prema izbjeglicama iz Sirije i Iraka te općenito s Bliskog istoka. Da je i Turskoj i Rusiji potrebna međusobna suradnja za izlazak iz određene izoliranosti, vidi se iz činjenice što je “prijatelj” Vladimir vrlo brzo zaboravio da mu je u studenome prošle godine, tada gotovo smrtni neprijatelj, Erdoğan srušio ratni zrakoplov na tursko-ruskoj granici. Putin je sada kazao kako je bio među prvima koji su telefonirali Erdoğanu i dali mu potporu poslije propalog državnog udara 15. srpnja.

Vaš telefonski poziv poslije propalog državnog udara dobro je primio turski narod, a i meni je bilo drago”, odmah je dodao Erdoğan.

Nova osovina namjerava odlučno djelovati protiv tzv. ISIS-a premda su Erdoğan i Putin imali različite ideje o Siriji, na primjer. No, kada je posrijedi ekonomija, onda se i politička strategija mijenja. Turska je Rusiji peti trgovinski partner, a u ovoj godini pala je 43%. Dolazak ruskih turista u Tursku smanjen je u lipnju 93% u odnosu na isti mjesec lani. No, hoće li „car“ i „sultan“, dvije osobe željne biti politički protagonisti, koji sebe vide kao najvažnije na svijetu, moći surađivati?     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije